Nytt test visar: Många russin fulla av rester efter bekämpningsmedel

Russin är för många ett nyttigare alternativ till godis att ge till barnen. Men nu visar tester från konsumenttidningen Råd & Rön att de torkade vindruvorna många gånger innehåller både mögelgift och rester av bekämpningsmedel.

Missa inte vårt exklusiva erbjudande just nu! 4 nr av mama + lyxigt kit från bareMinerals för bara 98 kr! Ta del av erbjudandet här!

 

Råd & Rön har i sitt senaste nummer låtit testa 14 sorters russin som säljs i svenska butiker. I många av dem har tidningen hittat spår av bekämpningsmedel.

Värstingen i testet är Lidls russin Montedo, som tydligt riktar sig mot barn. Råd & Rön har hittat rester efter hela 15 bekämpningsmedel i Montedo-russinen. Två av de bekämpningsmedlen är dessutom förbjudna inom EU. Även russin från märket Garant visade sig innehålla mycket giftrester.

– När vi bedömde halten av bekämpningsmedel tittade vi på antalet olika bekämpningsmedel. Lidls och Garants russin stack ut, eftersom vi hittade så många olika bekämpningsmedel. Ingen vet hur de här medlen samverkar och påverkar varandra, säger Anna Edberg, projektledare för russintestet.

Hälften av de 14 russinsorter som Råd & Rön låtit test är ekologiska. I dem hittades inga spår av bekämpningsmedel. Däremot innehöll även de i flera fall mögelgifter. Mögelgifter bildas av mögelsvampar och är ett tecken på brister vid hantering och torkning av druvorna.

Här hittar du testet i sin helhet, och de olika russinsorternas betyg.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer