Nya mammor hjärta ny design
Nya mammor hjärta ny design

Nya mammor hjärta ny design

Här är beviset för att mammor ofta blir galet kreativa - möt fyra mammor som startat eget efter bebis!

FRANKA STOCKHOLM

Foto: hans ericksson

Grundare: Fanny Sundgren. Ålder: 38. Bor: Stockhoms innerstad. Familj: Maken Christian och barnen Hedda, 7, Ottar, 4,5, och lillkillen på 2 månader (i skrivande stund namnlös). Sedan: 2006.
Profil: Franka är funktionella men lite mer dressade och preppy barnkläder. Mycket vävda tyger och uttänkta ­detaljer. Priser: Kläderna kostar mellan 150–700 kr.
Hemsida: franka-sthlm.com

Berätta om din väg in i designervärlden!
– Jag har arbetat med klädproduktion i 15 år, men alltid haft egna små projekt vid sidan om. Ett tag tillverkade jag väskor, ett tag sålde jag smycken, bara för att det var kul. Jag jobbade samtidigt för märken som Filippa K, Dagmar och Whyred och lärde mig allt som finns att veta om klädproduktion. Det är hårt jobb, ofta stressigt. Jag blev sugen på den andra sidan av det hela, att vara designer och kreatör. Mina kunskaper har jag ju enorm nytta av nu, om jag inte haft dem i grunden hade jag nog aldrig vågat satsa på det här. Jag tror jag bygger kollektioner på ett annat sätt nu, än om jag inte jobbat med mode. 

Varför blev det just barnkläder?
– Det började med att jag fick min dotter Hedda, och samtidigt allergiska ­reaktioner mot allt puttinuttigt som fanns till barn. Tröjor som det står ”gulleplutt” på, i bästa fall ett litet tryck med Laban.

Alla kläder i trikå!
– Jag inspireras av second hand-fynd och kläder jag själv hade som barn. Prisnivån ligger ­mellan H&M och Armani Baby. Jag använder mycket vävda tyger, allt är givetvis tvättbart och funktionellt för barnen men det är ändå mer skräddat än hos de flesta andra.

REMAKE/BARN STOCKHOLMS STADSMISSION

Foto: hans ericksson

Grundare: Caroline Goetze och Marie Teike. Sedan: Våren 2008. Profil: Fantasifulla, roliga, gammeldags- med-en-twist-barnkläder sydda av kläder, tyger, lakan och vaxdukar som folk lämnat till Stadsmissionen. Alla plagg är helt unika. Det finns även bäddset, barnvagnsleksaker, väskor och haklappar. Butiker på Hagagatan 3, Stockholm, och Stortorget 3 i Gamla stan. Priser: Kläderna kostar 50–400 kr.
Hemsida: stadsmissionen.se (klicka fram till bloggen om Remake).
.

Vad är tanken bakom Remake barn?
– Den är att man tar kläder och tyger som folk lämnat in till Stadsmissionen och syr om dem eller designar hela nya plagg av dem. Märket Remake (mest för vuxna) startade 2002 och blev en succé, men då hade vi bara några få barnplagg, berättar Caroline. 

Vem syr?
– Alla kläder ritas och sys av mig eller Remakes chefdesigner Marie Teike. Vi har också praktikanter och människor i arbetsträning som hjälper till, således vet man att inget barnarbete eller andra oschysstheter förekommer. 

Berätta om er filosofi!
– Allt utom resåren i kläderna är återanvänt: tyger, knappar, band och applikationer. Jag tror att det här ligger i ­tiden och att folk gillar både retrostil och värderingarna som ligger bakom. Att återanvända är ju ekologiskt. Och all vinst som kläderna drar in går tillbaka till Stadsmissionen

EMMALOPPA

Foto: hans ericksson

Grundare: Emma Lindberg. Ålder: 32. Bor: Uppsala. Familj: Sambon Niclas och sonen Nemo, 2. Sedan: 2005. Profil: Tunikor, kjolar, solhattar, jackor och leggings i originaltyger från 70-talet. Lekvänliga kläder, ofta dessutom sydda efter modifierade mönster från 70-talet.
Priser: Från hattar för 150 kr till jackor för 600 kr.
Hemsida: emmaloppa.se. 

 Du samlar på tyger?
– Ja, jag är en textiljunkie, som har högvis med stuvbitar och gamla tyger. 70-tal älskar jag mest; stora mönster, starka färger. 

Varför började du sy?
– När jag blev gravid började jag sy till min bebis i magen, och responsen när jag tog med mig några barnplagg till marknaden Street i Stockholm var överväldigande. 

Hur går skapandet till?
– Jag syr allting själv enligt gamla mönster som jag gör små ändringar i. Eller också gör jag helt egna mönster från grunden. Alla kläder blir olika, även om jag syr likadana modeller av samma tyg så hamnar mönstret på olika ställen. 

Vad är på gång nu?
– Nu har jag startat firma och drömmer om en egen kombinerad ateljé och butik. Och en egen nätbutik förstås. 

Och när världens 70-talstyger är slut?
– Då kan jag trycka egna tyger!

UNI

Foto: hans ericksson

Grundare: Sara Skogsmark och Linda Glad. Ålder: 28 respektive 27. Bor: Sara bor i Huddinge och Linda i Sollentuna. Familjer: Linda har sambon Jonas och Sara lever med maken Henrik och barnen Lee, 6 och Juli, 8 månader. Sedan: 2005. Profil: Syr upp färgglada barnkläder med unisex som grundtanke. Butik på Åsögatan 130 i Stockholm, i Malmö (Västra Rönneholmsvägen 59 B) och Linköping (Storgatan 50) som drivs av franchise-tagare. Priser: Kläderna kostar 100–400 kr.
Kolla: unibarn.se. 

Hur är er klädfilosofi?
– Vi fokuserar på att barn är personer – inte pojkar eller flickor. Barn ska få vara barn. Min son Lee älskar rosa, säger Sara.
– En kille i skolan har varit på honom om det, sagt att Lee inte får byta om i killarnas omklädningsrum för att han är en flicka. Det är jobbigt såklart, men öppnar för en diskussion som är bra. För oss vuxna gäller det att ge barn verktygen så att de inte begränsar sig. I dag säljer Uni-butikerna dels den egna kollektionen, dels andra märken på kommission. 

Hur fungerar er produktion?
– Vi syr upp våra kläder på en liten fabrik i Estland, säger Linda. De som arbetar där har schyssta villkor och schyssta löner. ­ 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!