Ny studie visar: Kvinnor med flera barn åldras långsammare

Tvärtemot vad man kanske skulle kunna tro så åldras inte kvinnor med många barn snabbare, utan långsammare. Det visar ny forskning!

Det är en grupp forskare vid Simon Frasier University i Kanada som gjort studien där man undersökt och jämfört telomererna, som är ändarna på våra kromosomer, hos 75 kvinnor. Vid varje celldelning förkortas telomererna och den processen har kopplats till vårt åldrande. Därmed har måtten av telomererna blivit en molekylär mätning som används av många forskare för att indikera hur "gammal" man är.

Det visade sig att de kvinnor som fött fler barn hade "åldrats" långsammare än de som hade färre barn och forskarnas teori är att de som varit gravida fler gånger också har fått mer östrogen, vilket tros skydda mot förkortning av telomererna. En annan teori som påtalas är att det har med sociala faktorer att göra – familjer med fler barn tenderar att oftare få mer stöd från släktingar och vänner.

Du kan läsa hela studien som publicerats i tidskriften Plos One här!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!