Det är viktigt att ta sitt cellprov för att förebygga livmoderhalscancer. Du kan göra provet när du är gravid, men inte när du har mens.
Det är viktigt att ta sitt cellprov för att förebygga livmoderhalscancer. Du kan göra provet när du är gravid, men inte när du har mens.

Nu startar cellprovsveckan – därför är det viktigt att ta sitt cellprov

Vecka 21 är det cellprovsveckan för att uppmärksamma kvinnor på att ta sitt cellprov, och därmed ha möjlighet att förebygga livmoderhalscancer.

5 anledningar till att du ska ta ditt cellprov

1. Det går fort. Ett cellprov tar bara 5 minuter.

2. Du kan förebygga livmoderhalscancer. Om cellförändringarna upptäcks i tid kan cancern förebyggas – tack vare cellprovet.

3. Du minskar risken att drabbas av livmoderhalscancer. De flesta som drabbas har inte gått på sitt cellprov – regelbundna cellprov räddar liv.

4. Det är första gången som cellprovet är gratis i hela Sverige.

5. Livmoderhalscancer är en aggressiv cancerform. Nästan 30 procent av de drabbade dör.

Cellprovtagning minskar risken för livmoderhalscancer

De senaste åren har andelen kvinnor som drabbats av livmoderhalscancer ökat med cirka 20 procent. Cancerformen är aggressiv, men enligt läkarna skulle livmoderhalscancer minska med 90 procent om alla kvinnor tog sitt cellprov.

Idag är det hela 18 procent som inte tar sitt cellprov när de får en kallelse. Och här är det nog många småbarnsmammor som kan medge att de inte kommit iväg senaste åren. Trots att själva provet bara tar fem minuter kan det vara svårt att klämma in med bebis eller mellan förskolelämning och jobb.

Cellprovsveckan är här – helt gratis

Att ta sitt cellprov är trots allt en enkel sjukförsäkring. Och den är numera gratis i hela landet. För att tillgängliggöra  cellprovet öppnar därför flera landsting i Sverige upp för en cellprovsvecka under vecka 21.

Cellprovsveckan anordnas för att uppmärksamma vikten av att regelbundet ta cellprov och därmed förebygga cancer. Flera mottagningar har drop-in-tider för att vi kvinnor ska kunna ta cellprov snabbt och enkelt.

Om du är gravid kan du ta cellprovet, däremot ska du inte göra det om du har mens.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!