Noomi Rapace - "jag var ingen normal mamma"
Noomi Rapace - "jag var ingen normal mamma"

Noomi Rapace - "jag var ingen normal mamma"

Noomi Rapace, mamma till 5-årige Lev, har blivit Lisbeth Salander med hela svenska folket. Men den tuffa inspelningen kostade på. ”Jag var nog ingen normal mamma då”, säger vårens mesta filmstjärna till mama.

NOOMI RAPACE

Ålder: 29.
Familj: Maken Ola Rapace och sonen Lev, 5.
Aktuell: Som den stenhårda, lite udda figuren Lisbeth Salander i filmatiseringen av ”Män som hatar kvinnor” och de tv-filmer som följer, samt titelrollen i ”Medealand” på Dramaten.
Bakgrund: Växte upp på Island, i Järna och i Skåne. Gick Södra Latins teaterlinje i Stockholm, var med
i såpan ”Tre kronor”, jobbade med Thorsten Flinck på Dramaten som 19-åring. Sedan dess har det rullat på med tv-, teater- och filmroller.

Hon ser ut som ett urfeminint sagoväsen med sitt svarta lockiga hår och sin intensiva blick. Så reser hon sig upp – och är plötsligt påfallande pojkaktig, smalhöftad och bredaxlad. Det har sina skäl. Noomi Rapace började hårdträna ett år före inspelningen av ”Män som hatar kvinnor” (efter Stieg Larssons succéroman).
– Det var boxning, kampsport, styrketräning, kortklippt hår och nya matvanor. Min kropp blev allt kantigare.
– Efter vissa scener var jag helt sönderslagen. Piercingarna flög ur, jag hade blåmärken över hela kroppen. 

Men för mig var det ett större jobb att zooma in rollen psykologiskt, att försöka göra Lisbeth Salander trovärdig. Jag ville att hon skulle bli en riktig människa och ingen karikatyr.
 

Hur går man hem efter att ha spelat in brutala våldtäktsscener och är en vanlig mamma?
– Det har jag nog inte varit! Man blir som en blandning av karaktären och en själv. Det uppstår en märklig tomhet inombords, en lätt identitetskris.
– Jag håller fortfarande på att försöka hitta ett sätt att komma hem och bara vara mamma efter jobbet. Det är inte helt lätt.
 

När Noomi och hennes mamma – som för övrigt spelar hennes mamma i ”Män som hatar kvinnor” – bodde på Island, var den då sjuåriga Noomi statist i filmen ”Korpens skugga” (sin pappa, en spansk flamenco-
gitarrist, hade hon ingen kontakt med under uppväxten).
 

Sedan dess har hon jobbar på Dramaten, vunnit två filmpriser i Danmark för sin roll i ”Daisy Diamond” och tagit mc-kort – för rollen som Salander, förstås.
– Jag utgår alltid från mig själv i en roll. Sedan fyller jag i det som behövs. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!