Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kriminologen Nina Rung: ”Jag oroar mig för att barn far illa om skolorna stänger”

I och med corona-viruset är det just nu många familjer som håller sig hemma. Detta innebär att utsatta kvinnor och barn löper en större risk att utsättas för våld i hemmet, menar kriminolog Nina Rung.

Kriminologen Nina Rung har tagit fram material för föräldrar om skolor och förskolor stängs i samband med corona.
Kriminologen Nina Rung har tagit fram material för föräldrar om skolor och förskolor stängs i samband med corona. Foto: Hannah Hedin

Corona-viruset påverkar alla funktioner i samhället och det är en pågående diskussion kring om förskolor och skolor ska stänga eller ej. Trots att det ännu inte tagits något beslut är många barn hemma ändå för att minska smittspridning. Detta gör kriminologen, föreläsaren och tvåbarnsmamman Nina Rung, 38, orolig, då det innebär att barn med osäkra hemförhållanden löper större risk att utsättas för våld av en förälder.

– Det oroar mig sjukt mycket! Dels för att vi vet att utsatthet ökar när barnen är mer hemma då det finns fler konfliktrisker, dels för att föräldrar nu riskerar att bli av med sina jobb. Många barn kanske har sin enda trygga plats i förskola och skola, säger hon.

Hur kan vi hjälpa dessa barn?
– Vi behöver våga se att barn kan vara utsatta. Det kan vara genom att fråga våra barns kompisar om hur de har det hemma och agera på sånt som inte känns bra i magen. Det kan vara att ett barn har kläder som är alldeles för tunna, trasiga eller alltid för små, eller att ett barn ofta har ont i magen eller verkar nedstämt. Stanna då inte vid att känna oro, utan fråga hur det är och vad du kan göra.  

Nina Rung

Ålder: 38.

Familj: Maken Peter Rung, 42, och döttrarna Manja, 10, och Bonnie, 1,5.

Bor: Stockholm.

Gör: Föreläsare och utbildare, grundare av Huskurage samt har podden ”c/o Rung” tillsammans med maken Peter. 

I och med att många elever tillbringar mer tid hemma just nu, blir det ofta fler timmar framför dator och ipad. Många av övergreppen sker online, vilket kan vara tufft att tvingas inse som vuxen. 

– Det kan vara svårt att tro att så många utsätts i sina egna rum. Att hela tiden vara närvarande genom att fråga vad som händer på nätet eller om någon gjort något som inte känts bra för barnet, är ett sätt att minska risken. Att fråga vilka sidor hen varit inne på och förklara att om någon ber om bilder eller hotar för att få bilder eller videor, så ska barnet berätta för dig med en gång. Säg att det aldrig är barnets fel utan att det bara är den som ber om bilder som beter sig dåligt och har skuld, förklarar Nina. 

Vilka spel och forum bör man ha extra koll på?
– I alla spel där barn kan bli kontaktade av andra finns det en risk, så att vara med i barnens nätvardag på samma sätt som i deras skolvardag är en förebyggande faktor. Sätt dig in i hur spelen och forumen fungerar, se till att barnen bara har privata konton och prata mycket med dem om att vuxna eller andra som utger sig för att vara barn kan vilja vara annat än en kompis. 

I samband med all vab, vobb och karantän löper även utsatta kvinnor risk för mer hot och våld i sina hem, menar Nina: 

– Vi behöver på samma sätt som med barn vara uppmärksamma och veta att det sannolikt kan ske i just vårt flerbostadshus eller hos en granne, kollega eller vän. Kolla av när du upplever oro, fråga hur allt är och berätta att du känner oro för henne. Och om det är hos en granne – knacka på när du hör något. Du kan även knacka på och gå därifrån, eller lämna en lapp i brevlådan när du tror att hon är ensam hemma.

”Vart sjunde barns utsätts för våld av en förälder, dessutom lever vart femte barn i en riskmiljö med antingen psykisk sjukdom, missbruk eller riskbruk av alkohol,” säger kriminolog Nina Rung.
”Vart sjunde barns utsätts för våld av en förälder, dessutom lever vart femte barn i en riskmiljö med antingen psykisk sjukdom, missbruk eller riskbruk av alkohol,” säger kriminolog Nina Rung. Foto: Hannah Hedin, Unsplash

Du har ju själv två barn, hur mycket oroar du dig personligen för corona?
– Eftersom det här viruset verkar slå hårdast mot äldre och multisjuka och ge väldigt milda symptom hos barn så är jag inte så värst orolig för mina barn. Det är klart att jag aldrig vill att de ska bli sjuka överhuvudtaget, men en förkylning eller lätt influensa oroar jag mig inte för. Däremot för riskgrupperna!

Hur skyddar du dig och din familj i dessa tider?
– Vi jobbar alltid hemifrån och nu när alla föreläsningar och utbildningar är inställda så är vi mestadels hemma, i skogen eller på Skansen. Vi träffar ingen som är det minsta krasslig och vi tvättar händerna!

Så kan du hjälpa

För utsatta barn och kvinnor är det en lättnad att någon faktiskt frågar eller knackar på för att avbryta en situation – våga lägga dig i!
Du kan också ringa Kvinnofridslinjen, både som utsatt och som orolig medmänniska: 020-505050.
Gör en orosanmälan till socialtjänsten. Då behöver du inte veta hur läget faktiskt är, det räcker med att du upplever en oro.
Huskurage.se, under fliken Covid-19 har Nina Rung tagit fram material som kan hjälpa föräldrar i hur de kan agera om skolor och förskolor stängs.
Om läget är akut – ring 112.

Du kanske också vill läsa barnpsykologens tips i coronatider?
Eller Elaine Eksvärds krönika: Föräldrar – våga ställ de känsliga frågorna!