"När den äldste sov skrev jag pjäsen"
"När den äldste sov skrev jag pjäsen"

"När den äldste sov skrev jag pjäsen"

Bengt Ohlsson, författare och krönikör har skrivit sedan han var tio, med ständig uppmuntran från omgivningen. Det har aldrig funnits något alternativ  till skrivandet säger han.

BENGT OHLSSON

Ålder: 44. Bor: Stockholm. Familj: Gift med journalisten och författaren Helena von Zweigbergk, 48. Fyra barn, 7–27 år (tre egna varav det yngsta med Helena plus ett bonusbarn, Helenas sen tidigare).
Gör: Författare, krönikör och relationsexpert på tidningen Amelia. Aktuell: Med nya romanen ”Hennes mjukaste röst” på Albert Bonnier förlag.  

REDAN SOM 21-ÅRING gav Bengt Ohlsson ut sin första bok ”Dö som en man, sa jag” och sen dess har det blivit ett flertal böcker. Han skriver även dramatik och är sen närmare 10 år tillbaka krönikör i DN På Stan. För ”Gregorius”, en alternativ historia till Hjalmar Söderbergs ”Doktor Glas” blev han 2004 tilldelad Augustpriset. Men det är inget konstigt med att Bengt Ohlsson har ett så digert bagage.
– Det har egentligen aldrig funnits nåt alternativ till författarskapet. Jag har skrivit sen jag var tio, med ständig uppmuntran från omgivningen. 

Du fick ditt första barn 1990, hur har ditt författarskap förändrats efter det?
– Ända sedan jag började skriva i unga år har jag gått från mörker till ljus. Det är ju en process, man kan bara skriva de böcker man kan skriva, man kan inte skriva om sånt som inte finns inom en. Efter jag blev pappa blev mitt skrivande naturligtvis ännu lite ljusare. Många säger att min senaste bok är den ljusaste hittills. Men jag har valt att vara privat när det gäller mina barn... 

Varifrån får du din inspiration som författare?
– Egentligen från ingenstans. Mitt skrivande är mycket disciplinerat, texten ska skrivas oavsett väder och humör. Jag sätter mig helt enkelt ner och skriver. 

Bengts senaste roman”Hennes mjukaste röst” handlar om smärta och om att hitta tillbaka till livet efter psykisk och fysisk härdsmälta. Idén till historien kommer från hans egen bekantskapskrets.
– Människor går in och ut ur relationer och går på många smällar. Men vad händer när människor inte orkar försöka igen? Är det då enklast att ge upp kärleken? På äldre dar är valet inte alltid självklart. Boken handlar om det svåra i att våga falla igen. 

Hur får man ihop ett framgånsgrikt författarskap med det intensiva livet som pappa?
– Just under pappaledigheten med mitt första barn blev jag mer fokuserad, när barnet sov skrev jag faktiskt min första pjäs, ”Nigger”. Man måste inte alltid använda ledig tid till att städa, jag valde att istället ta vara på tiden och vara kreativ. För mig funkade det jättebra, jag lyckades jobba två timmar per dag. 

Vem är din pappaförebild?
– Det är ett hopplock av flera olika människor ur mitt liv. Allt ifrån min egen farsa till främmande män på bussen som jag anser gör ett bra jobb med sina barn. Jag har samlat på mig de bästa intrycken och försöker göra rätt. 

Vad gör du och var går du när du vill ge dina barn en riktig kulturell upplevelse?
– Museum i alla former är det allra bästa. Egentligen funkar vilket museum som helst men Tekniska museet är en favorit, både för mig och mina barn. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!