Namntoppen – här är världens populäraste namn på nyfödda flickor

Foto: Foto: iStock

Klassiskt och internationellt gångbart – det verkar vara ledorden för världens föräldrar när de ska välja namn till sina döttrar. Enligt sajten BabyNameWizard är nämligen Sofia världens populäraste namn på nyfödda flickor.

Laura Wattenberg, som driver sajten BabyNameWizard, har samlat in namnstatistik från 49 olika länder för att få fram resultatet. Namninsamlingen visar att Sofia (eller motsvarande namn som Sophia, Sofie, Zsófia) ligger som nummer ett på namntoppen för nyfödda i hela nio länder, och på plats två eller tre i ytterligare 20 länder.

Foto: BabyNameWizard

Laura Wattenberg lägger dock in en liten brasklapp gällande resultatet. Flera länder utanför västvärlden, bland dem stora nationer som Brasilien, Indien och Kina, redovisar ingen namnstatistik och därför är det svårt att helt säkert slå fast vilket som är världens populäraste namn.

Sverige sticker ut lite grann i undersökningen då vi är ett av få länder där Sofia inte finns med bland de 25 vanligaste namnen. Förra året låg Sofia bara på plats 35 bland nyfödda i Sverige, men namnet växer i popularitet, 2013 låg namnet på plats 42. Sett till hela befolkningen är Sofia det 13:e vanligaste namnet i Sverige, enligt SCB heter drygt 97 000 svenskar Sofia.

Vill du läsa mer sånt här? Gilla mama på Facebook så missar du inget!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 60 000 andra mamas - läs vårt magasin! Se erbjudande