Nakenfis, naturligvis! Eller?
Nakenfis, naturligvis! Eller?

Nakenfis, naturligvis! Eller?

Att småbarnen badar nakna i den uppblåsbara poolen på gräsmattan är bara naturligt. Men plötsligt har din blöjbebis blivit sex år, en minivuxen! Det gäller att hänga med - barn kommer i puberteten tidigare i dag, visar ny forskning. Hur nakna får de vara, egentligen?

Nakna, knubbiga bebisar är det sötaste, mest naturliga som finns. Men vips så är din bebis inte liten längre utan en tweenie som tycker att det är pinsamt att byta om offentligt – dörren stängs till rummet på morgnarna och det tråcklas på och av med badkläderna under en stor handduk på stranden. Och det är bara sunt, men det gäller för oss vuxna att hänga med i hormonsvängarna.

En färsk studie från Rigshospitalet i Köpen­hamn visar att barn kommer i puberteten allt tidigare. Studien visar att genomsnittsåldern för när brösten hos flickor börjar växa numera är tio år, vilket är ett år tidigare än för 20 år sedan. En amerikansk studie som publicerades i den medicinska tidskriften Pediatrics förra året visar att det blir allt vanligare med lågstadieflickor som har bröst och könshår. 

Det här gör att vi föräldrar får tackla nakenfrågan tidigare. Hur länge känns det okej att ens barn springer omkring nakna?
– Barn lär sig gränserna utan större problem om omgivningen har en enad linje kring vad som är okej, säger Åsa Landberg, leg psykolog på Rädda barnen.
– Det är till exempel inte okej för vare sig barn eller vuxna att vara nakna i affären eller på bussen, medan man kan vara det i badkaret eller bastun. Vad gäller badstranden har vuxna i Sverige olika normer för vad som är tillåtet och det är då det uppstår osäkerhet. Det är upp till varje förälder att fatta ett beslut om vad som känns bra.

Bestämmer man sig för att barn ska ha kläder på stranden innebär det alltså inte att man skickar ett budskap om att det är fel eller fult med nakna kroppar, bara att det inte är rätt sammanhang att visa sig naken på. 

I dag har vi också den moderna tekniken att tänka på. Barn kan ta bilder på varandra på stranden och lägga ut på internet.
– Man ska tidigt lära barnen att man aldrig tar eller lägger ut bilder på någon utan tillåtelse, och att de ska undvika intima bilder. Att lära sig det tidigt är en bra skola inför tonåren, där spridning av bilder kan ställa till med stora problem, säger Åsa Landberg.

Våra barn är ute på internet redan från sexårsåldern och vart femte barn mellan fem och nio år har egen mobiltelefon (ofta med kamera), visar Medierådets kartläggning.
– Prata om när och hur man får fota kompisar och vilka bilder som är okej att skicka vidare. Det gäller inte bara nakenbilder, det är ett bra sätt att reflektera kring gränser. Är det okej att skicka vidare en bild där kompisen ser knasig ut? säger Moa Mannheimer, leg psykolog på Bups (barn-och ungdomspsykiatrins) mottagning Grinden i Stockholm.

Nu på sommaren ställs frågan på sin spets: Ska man låta barnet vara naket eller inte? Tänk efter först, säger Åsa Landberg:

 


– Om någon lägger ut nakenbilder från stranden kan det kännas kränkande. Det händer att smygtagna bilder eller bilder från familjealbum förekommer i barnpornografiska sammanhang. Jag tycker att man som förälder ska vara medveten om det, och fatta beslut om regler för nakenhet med det i åtanke.  

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer