Tatjana Patitz: "Jag valde min son framför modellivet"
Tatjana Patitz: "Jag valde min son framför modellivet" Foto: FUEL DIGITAL INC.

Tatjana Patitz: "Jag valde min son framför modellivet"

Vi minns henne från Levi's-reklamen på 80-talet och George Michaels "Freedom! 90". I dag bor exsupermodellen Tatjana Patitz, 45, på en ranch, är mamma till Jonah, 7 - och gör comeback som modell. Vi fick en exklusiv intervju.

TATJANA PATITZ

Ålder: 45. Familj: Jonah, 7. Bor: På en ranch i Santa Barbara/Santa Ynez Valley sedan 2010. Tatjana har fyra hästar, fyra hundar, en katt och tre höns. Gör: Ex-supermodell som nu gör comeback som ansikte för japanska skönhetsföretaget Shiseido.

Reklamfilmen från 1988 där Tatjana Patitz blir betagen av Bruce Hulse när han plockar ut ett par kylskåpskalla Levi’s till tonerna av Muddy Waters ”Mannish boy” är klassisk jeanshistoria. Tatjana Patitz hörde till det kända supermodellstallet från slutet av 1980-talet, men när hennes exkolleger Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington och Cindy Crawford under 90- och 00-talet skapat skandaler eller gjorde comeback har hon valt ett anonymt liv för att kunna vara hemma med sonen Jonah, 7. Nu gör 45-åriga Tatjana comeback som ansikte för japanska skönhetsmärket Shiseido och mama har fått en exklusiv intervju.

 Vad har förändrats sedan du blev mamma? – Prioriteringar i mitt liv.

 Du är ensamstående mamma, är det svårt? – Det kan vara utmanande och stressigt, jag har inte så mycket egentid, men det är också underbart. Stressen hanterar jag genom att genast försöka stoppa den och slappna av. Vila är det viktigaste.  Du är född i Tyskland men flyttade som barn till Sverige, hur trivdes du? – Jag föddes i Hamburg, men mina föräldrar flyttade till Malmö när jag var sju år, sedan växte jag upp i Skanör. Jag var 17 när jag lämnade Sverige. Sverige var ett bra ställe att växa upp i – naturligt och nära havet.

 Talar du svenska fortfarande? – Ja, men inte Jonah – än. Jag har en bror och två andra släktingar som bor i Sverige.

 Hur börjar en vanlig dag för dig? – Jag äter frukost med min son och gör honom i ordning för skolan. Sedan går jag ut med hundarna, och kanske tar en ridtur.  Vad har du för daglig skönhetsrutin? – Jag gör 3-stegsmetoden, som Shiseido rekommenderar, och använder deras Bene­fiance-serie. Först rengör jag ansiktet, sedan tar jag deras softner, följt av en fuktighets­crème och solskydd – det blev visst 4-steg. Ett råd är också att dricka mycket vatten, det är min favoritdryck, och att träna.  Hur håller du dig i form? – Med träning. Jag är utomhus varje dag, jag rider, vandrar, simmar och cyklar. Jag gör yoga också, vilket får mina tankar, kropp och själ att fungera som en enhet.

 Du är reklamansikte för Shiseido – vad är din relation till företaget? – Många fotografer som jag jobbade med i slutet av 1980-talet plåtade för Shiseido. De har alltid haft kreativa annonser med fantastiska bilder och tack vare det är företaget välkänt bland fotografer, designers och konstnärer. Shiseido är autentiskt på varje nivå. Designen, kvaliteten och tekonologin bakom varje produkt är äkta. Jag gillar att de i den kreativa processen aldrig, ens på minsta sätt, kompromissar när det gäller standarden.  Du har fyllt 45, är det svårt för dig som modell att få rynkor? – Ålder och åldrande är bara en siffra för mig. Det är inget jag uppmärksammar, det är inte relevant. Vem man är betyder så mycket mer än hur gammal man är. 

 Är du rädd för att åldras? – Vissa förväntar sig inte att ändras med tiden, men självklart gör man det. Därför tar jag hand om min hud för att den ska må och se bra ut. Jag hänger med i förändringsprocessen – så ser jag på det.  Vilken är din favoritmakeupartist? – Jag gillar Stéphane Marais, vi jobbade mycket ihop med fotografen Peter Lindbergh. Och Dick Page, han är lätt att jobba med.

 Vad har du ändrat i din skönhetsrutin sedan du var 30? – Sedan jag började jobba med Shiseido har jag fått lära mig att ansiktsmassage är en stor del av japanska kvinnors hudvårdsrutin. Det har jag adderat och huden har fått en bättre ton och färg sedan jag började. Det är aldrig för sent att börja ta hand om din hud.

 Du har jobbat med elitmodefotografer som Herb Ritts och Peter Lindbergh, vad har du lärt dig av dem? – Jag älskade att jobba med dem eftersom det alltid fanns en hög grad av kreativitet. Vi hade roligt och blev också vänner. Min mest minnesvärda plåtning är mitt första Vogue-jobb med Peter Lindbergh.

 Du har också jobbat med alla stora modeskapare, vem är din favoritdesigner i dag? –  Jag älskar Chanel, Dior och Jean Paul Gaultier, bland andra. Skulle jag göra en comebackkampanj skulle det vara för Chanel.

 Du är en av supermodellerna i George Michaels musikvideo ”Freedom! ’90” – vilket är ditt bästa minne från de åren? – När jag landande i Paris första gången. Jag visste att mitt liv aldrig skulle bli detsamma igen. Alla branscher har sina bra och dåliga sidor. Jag känner mig tacksam för alla erfarenheter jag har skaffat mig. Jag har träffat underbara människor, rest till fantastiska platser och upplevt mycket. Jag är väldigt tacksam för det.

 Alla som växte upp i Sverige under 80-talet minns dig från Levi’s- reklamfilmen från 1989 – vad har den betytt för din karriär? – Jag gjorde många jobb då och det här var ett av dem. Jag vet faktiskt inte hur den har påverkat min karriär.

 Saknar du livsstilen som supermodell? – Det fanns glamourösa tillfällen, men det var också ansträngande. Jag har alltid känt att mode och modellivet inte var den jag egentligen är – det var vad jag gjorde. Det definierade inte mig. Att bo här och komma tillbaka till min ranch har varit en lättnad.  I jämförelse med Linda Evangelista, Naomi Campbell, Christy Turlington och Cindy Crawford har du valt ett anonymt liv, varför? – De senaste åren har jag varit väldigt närvarande i min sons liv. Jag ville inte lämna över honom till en nanny. Det var det val jag gjorde. Vi har alla olika prioriteringar och det här var min. Jag skulle avsky att behöva sitta på ett flygplan varje dag. De modelljobb jag fortfarande gör passar in i det liv som jag har i dag.

Hur har modellvärlden ändrats sedan 1990-talet?

 

 

 – När jag var modell var alla storlek 8 eller 10. Ibland tänkte vi på vad vi åt, men det var mer av hälsoskäl än för att bli smala. Jag har aldrig svultit mig själv. En del modeller är naturligt smala, men det är hemskt vad vissa tjejer gör med sin hälsa för att passa in. Att vara storlek 0 eller 2 när du är lång är ofattbart för mig. Det vore bra om modeller tilläts ha en mer hälsosam vikt – inte bara för dem själva utan också för alla de unga kvinnor som ser upp till dem. Vi var atletiska, sunda och vi såg ut som kvinnor, på min tid.

4 snabba med Tatjana

Bästa schampot du provat? - Jag byter schampo ofta, men jag gillr märkena Davines och Kérastase.

 Bästa antirynkcrèmen? - Benefiance revitalizing eye cream från Shiseido.

 Bästa tipset en dålig hårdag? - En hästsvans.

Snabbaste skönhetstipset för stressade mammor?

 

 - Läppglans och lite rouge.

Publicerad i mama nr 7, 2011.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!