Så slipper du din torra hy

Låt inte kylan stoppa dig. Hej då, trista, torra vinterhy. Välkommen, lyster, persikokinder och lena händer!

Blå ringar under ögonen

På vintern blir den naturliga pandaögonlooken mer framträdande.

Lösning:

Första hjälpen är en bra concealer, men vill du verka mer på djupet satsa på en ögoncrème.

– Mörka ringar framträder på grund av tunn hud och att vi sovit dåligt. Välj en bra ögon­crème. Huden blir inte tjockare, men stärks och det blå dämpas lite, säger Agneta.

Torra händer

Vantar och handskar tas av och på och hårda blixtlås ska dras upp i barnens overaller.

Lösning:

– Lösningen för torra, spruckna nagelband är nagelbandsolja två gånger om ­dagen. Använd efter morgonduschen och på kvällen innan du lägger dig. Undvik olivolja som har stora molekyler och välj en av hårdpressad sesam- och myrrajungfruolja med små molekyler som lättare tränger in i nagelbandet, säger nagelterapeut Sofia.

– För händerna gäller en paraffinfri hand-crème som inte lägger sig som en hinna på huden.

Röda näsvingar

Vi minns alla Rudolf med sin frostnupna mule. Själva slåss vi mot rött runt näsan.

Lösning:

Röda partier runt näsan beror dels på torr hy, dels på att huden är tunnare kring ­näsan och utsätts för mer påfrestningar.

– Mitt tips är att punktmarkera lite extra med serum (som används innan hud-crème), just runt näsan, det ger ytterligare näring, säger Agneta.

Spruckna läppar

Aj! Spruckna läppar gör inte ont bara utan bidrar också till att göra varje försök till läppstift misslyckat.

Lösning:

Ett stort no-no är att peela torra läppar, inte ens med speciell läppeeling – det förvärrar den känsliga huden. Kris? Smörj hellre med läppbalsam en gång extra 2–3 gånger per dag.

– Prova ett läppbalsam med aloe vera, till exempel Aloe lips, 45 kr/4,25 g, Forever. Aloe vera återfuktar även bra även på vintern och du kan ha läppstift ovanpå, säger Agneta.

Torr hy

Ut i minus 10 grader med barnvagnen, in i kvalmig bussvärme och torr luft på jobbet.

Lösning:

– Lägg en ansiktsmask för torr hy, gör en peeling, gå på en kroppsbehandling innan det blir för kallt. Var försiktigt med starka AHA-behandlingar. Hemma kan du lägga en näringsgivande mask. Använd ljummet vatten, har du torr hy tvätta ansiktet enbart på kvällen, säger Agneta.

Grådaskig hy

En vardagsdämpare. Utan solsken lägger sig en grå hinna över ansiktet. En känsla av att ”Sällskapsresan”-introt, när Stig-Helmer drar sin vagn i snömodden, fastnat på repeat.

Lösning:

– En mild peeling är snabbknepet för att få bort döda hudceller. Använd en speciellt anpassad för din hudtyp, varannan vecka, säger Agneta.

För extra stjärnglans testa en lystercrème, till exempel Strobe liquid lotion, 315 kr/50 ml, MAC.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer