Proffsens tips: Så bygger du din egen doftgarderob

Lekfull, moderlig, sensuell, lyxig, romantisk – en doft kan säga många saker. Ta hjälp av mamas parfymexperter för att bygga din nya doftgarderob!

En doft säger mer än tusen ord. Hur mycket säger då inte två eller tre dofter?!

– Du kan faktiskt ha, och använda, flera parfymer som passar under olika tider på dygnet, och vid olika aktiviteter, säger Pernilla Hafström, 43, parfymförsäljare och mamma till Felicia, 21, och Olle, 9.

– Många kvinnor upplever dofter annorlunda under och efter graviditeter, samt vid mens. Det är inte ovanligt att man helt ändrar smak, säger hon.

– Den ultimata doftgarderoben innehåller mellan tre och fem dofter, menar Sara Wiktorsson, 40, mamma till Jack, 5, och Axel, 1, som också jobbar i parfymbranschen.

– Välj en för jobbet, en för fritiden, kanske en för högtidliga tillfällen, och så beror ju valet av doft även på årstiden. Det faller sig naturligt att välja lättare dofter på sommaren, de tyngsta kan upplevas kvalmiga i hettan.

Så hittar du din nya favoritdoft!

1. När ska du bära doften?

Lyxig kvällsdoft, skir dagdoft, mjuk semesterdoft, eller vill du hitta något unikt?

– Börja med att tänka på var och när du ska använda doften. Då blir det lättare att hitta något som passar, säger doftexperten Pernilla Hafström.

2. Vad brukar du gilla?

Många har en gammal favorit och söker något med liknande känsla.

– De flesta damparfymer är blommiga. För en fräsch känsla, välj inslag av citrus. De florientaliska (orientaliskt blommiga) dofterna är mer sensuella och mjuka, säger Pernilla.

3. Fråga proffsen

Näsan kan inte hantera mer än tre till fem dofter åt gången, efter det blir det svårt att urskilja vad som är vad.

– När du har svarat på fråga 1 och 2, ta hjälp av någon som säljer parfym, så tar de fram några dofter som passar din smak, säger doftexperten Sara Wiktorsson.

4. EdT eller EdP?

– Vill du bara spraya på dig på morgonen, välj en eau de parfum. De är ofta dyrare, men räcker mycket längre, säger Sara.

– Gillar du att spraya på din doft ofta, välj en eau de cologne eller eau de toilette, som inte blir för stark även om du applicerar ofta.

5. INTERAGERA!

– Doftstickor i butiken är inte tillförlitliga. Det är först när doften interagerar med din kemi som doften blir ”din”, förklarar Pernilla.

Sara håller med:

– En doft som försvinner direkt på en person kan hålla jättebra på en annan. Ditt pH-värde är en faktor som påverkar.

Artikeln var ursprungligen publicerad i mama nr 1, 2016

Text: Lisen Sundberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!