Mammakläder – bästa plaggen att ha i garderoben när du är gravid

Snygga mammakläder är inte helt lätta att hitta när man är gravid, åtminstone inte om man vill slippa lägga en förmögenhet på klänningar och gravidbyxor. mama tipsar om de smartaste köpen när det kommer till mammakläder.

Visst finns det snygga mammakläder att köpa online eller på klädkedjorna, men efter att magen försvunnit ligger de sedan där oanvända. Därför kan det vara smart att tänka att varv extra innan man investerar i dyra gravidklänningar och byxor.

Mammakläder – en mammaklänning för gravida

Foto: Emma Svensson

Modellen Chrystelle Eriksberger visade upp kulan i tajt mammaklänning i ett gravidmode i mama 2016.

mamas modechef Malin Lundberg Aguilera, mamma till Lennox, 9, Levis, 6, och Leonie, 2, vet hur du maxar den befintliga garderoben och vilka mammakläder som är värda att investera i.

– Satsa på en bra bas, då känner du dig både snygg och – inte minst – bekväm. Investera i ett par sköna gravidjeans, snygga mönstrade tights och en figurformande klänning. Härifrån kan du ta din stil nästan hur långt som helst genom att använda dina vanliga skjortor, fast nu öppna, längre kappor och snygga kimonor. Och gömmer det sig ett gäng oversized statement-t-shirts i garderoben är det nu de ska fram, tipsar hon.

Mammakläder och snygga mammaklänningar för gravida

Foto: Sandra Myhrberg/The New agency

mamas modechef Malin Lundberg Aguilera med Leonie, Levis och Lennox.

Köp mammakläder online

Vill du inte lägga en förmögenhet på mammakläder under graviditeten finns det mycket fint och prisvärt att shoppa online, på exempelvis Asos.

– En amnings-bh håller både under och efter graviditeten, säger Malin och tipsar om Glammom.se, samt nya svenska sajten Mamalogy för ett bra urval av gravidkläder.

Mammakläder för gravida

Malin med Leonie i magen och en kimono utanpå!

Vilket är ditt bästa stylingtips när man är gravid?

– Dina vanliga skjortor kan du under graviditeten bära öppna eller knyta en knut på och bära över en klänning. Genom att variera kappor och snygga kimonor över mammaklänningen blir looken liksom ny varje gång. Passa även på att sno partnerns eller brorsans lite större jeansjacka – ett riktigt trendplagg (åtminstone 2018)!

Komplettera mammakläderna med accessoarer

I takt med att kulan växer blir många gravida kvinnor mer fokuserade på accessoarer. Använd det du redan har i garderoben, och spara shoppingpengarna till efter förlossningen istället.

– Toppa stilen med exempelvis en sjal runt håret, hattar samt skärp som accentuerar kulan. Och satsa på färgstarka accessoarer, eller kanske bara ett par röda läppar, om din bas är enfärgad. Sköna sneakers eller fluffiga tofflor är en dröm för svullna gravidfötter, tipsar Malin.

Mammakläder ska vara bekväma. Satsa på en lös klänning i fin färg.

Foto: Emily Dahl

Ebba Kleberg von Sydow visade gravidmode i mama 2017 och inspirerade med kimonoklänning och snygga platta skor.

Mammakläder att investera i när man är gravid

  1. Mammaklänning – gärna i trikåtyg som är lätt att bära med exempelvis skjortor.
  2. Sköna skor för svullna gravidfötter – exempelvis färgglada sneakers
  3. Mammajeans/gravidjeans – finns snygga online eller på exempelvis H&M.
  4. Några mammalinnen/gravidlinnen att ha under de vanliga tröjorna och koftorna.
  5. Rött läppstift – när allt annat skaver kan ett par färgglada läppar pigga upp!
Kimonor är perfekta mammakläder

Foto: Henrik Adamsen/The New agency

mamas bloggare Markiz Tainton och musikern Julia Frej visade mammamode i mama förra året. Hur snygga kimonor? Perfekta att piffa upp trikåklänningen med.

mamatips

Hur mycket du än tänker att du ska använda mammakläderna efter graviditeten kan vi nästan lova att du tröttnar på dem så fort bebisen är ute.

Öppna istället ett ”Kläder-efter-bebis-konto”! Kirra en stående överföring på, säg, 500 kronor under de nio månaderna som bebisen är där inne, så har du en rejäl slant att shoppa för när hen kommit ut.