Foto: Gordon Andersson

Elaine Eksvärd: "Ge era bröst kärlek - inte kniven"

Ålder och barnafödande förändrar våra bröst. Det måste inte betyda att de är mindre vackra - bara annorlunda. Bloggaren och mama-krönikören Elaine Eksvärd är trött på kommentarer från andra kvinnor om att "det är bara att lyfta dem".

Jag minns puberten som om det vore igår. Dessa knölar som dök upp i  vardera tutte. Vi kallade dem stenar och trodde att de vandrade från  tutte till tutte och gjorde dem successivt större. Oj vad spännande det  var! Men så kunde det dröja ett ta tills nästa tutte började växa och  man kände sig som en marsian med en tutte och var en förtvivlad tidig  tonåring tills ”stenen” tillslut började jobba med andra sidan – phu.

Jag  tjuvläste i Veckorevyn om att man skulle stå framför spegeln och säga  att man var vacker. Jag hörde även folk säga att det var så man skulle  göra. Jag var en mönsterelev och stod naken framför spegeln och sa att  jag var vacker. Det var jobbigast att säga det när man kände sig som den  enbröstade marsianen, men det var då jag behövde det som mest och sa  ”Elaine, du är vacker!”, ”Bröst, ni är vackra”. Och på något magiskt  sätt så kände jag mig vacker. 

Nu har det gått 20 år sedan  ”stenarna” gjorde mina bröst större. Nu är det snarare ett par osynliga  tyngder som tycks ha gjort mina tuttar hängigare. Ingenstans säger man  att man ska stå framför spegeln och säga att denna nya kropp är vacker.  Men den är precis lika ny för mig som den var i puberteten. Min kropp  har fött ut och gett mat till min son. Det värsta är att se dem när jag  lutar mig framåt utan behå. Visste inte att de kunde bli så långa! 

Jag  försökte läsa och lyssna mig till saker som kunde lyfta tutthumöret,  men det gick sådär. I tidningar ser jag kändisar med bröst som liknar  20-åringars. ”Kniven” får jag senare förklarat för mig. Jag viskar till  en bekant att jag har långa bröst, hon lägger en tröstande arm runt mig  och viskar ”Inga problem, det är bara att ta till kniven”. 

På  något ”magiskt” sätt så får dessa kommentarer mig att må väldigt dåligt,  men ändå säger vi det till andra och varandra. Där sitter jag med mina  tryggt gömda men också ledsna och illa berörda i deras lilla bonad –  behån. Jag tar en skyddande hand runt dem båda, viskar att dom är ok som  de är och att jag lovar att säga det när vi är hemma.

Så där står  jag, 33 år gammal, återigen naken framför spegeln och fast beslutsam om  att min kärlek till mig själv ska vinna över kniven. 

Jag  lovar dyrt och heligt att jag inte ska sätta kniven i dessa två godsaker  som gav min son mat i fjorton månader, som inte har några cancerknölar i  sig. Jag ska ge er kärlek, kärlek och åter kärlek. ”Du är vacker,  Elaine.” ”Bröst, ni är vackra.” 

Jag lutar mig framåt då de är  som allra längst och säger det igen trots att jag när som helst kommer  brista ut i skratt ”Bröst, ni ÄR vackra”. Och på något sätt magiskt sätt  så känner jag mig vacker. 

Kära mammor. Ska ni sätta kniven i er  så behåll det för er själva. En kniv i dig är en kniv i vanliga  människors självförtroende. Klaga inte på er själva inför oss andra  mammor som brottas med det. Vi relaterar till dig även om du försöker få  mig att fatta att mina tuttar ”inte alls är lika hängiga” som dina. Lägg ner och lägg av är du snäll. Och säg aldrig aldrig att ”det är bara att lyfta  dem”. Kan vi inte istället lyfta varandra genom att säga att vi är  vackra och funktionella som vi är? Säg det högt idag, ”Jag älskar er  vackra, hängiga, fantastiskt, funktionella, fylliga, tomma, you-name-it  tuttar!” 

En god vän och kändis, Agneta Sjödin, sa något  annat än ”det är bara att lyfta dig” utan log som den där trygga  kärleksfulla storasystern man vill ha och sa istället ”de är annorlunda,  men man vänjer sig”. Mina bröst låg i den där balkonettbehån och även  om de inte når till kanten på samma fylliga sätt som förr så kände jag  ändå att de ändå sträckte på sig av den kommentaren. 

Så alla mina  lillasystrar där ute. Man vänjer sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!