"Det var en befrielse att sluta shoppa"
"Det var en befrielse att sluta shoppa"

"Det var en befrielse att sluta shoppa"

Fotografen Anna Schori, 35, bor med i Brooklyn, New York, med sin make och sonen Casper, 1,5. Tillsammans med journalisten Sofia Hedström har hon gjort boken "Modemanifestet" om hur man blir stilsmart - och slutar shoppa. "Kläder har blivit som snabbmat, det är befriande att sluta shoppa", säger Anna.

Hej Anna, berätta lite om er nya bok ”Modemanifestet”. – Den handlar om ett nytt förhållningssätt till mode. Vi har träffat människor i USA, på Island och i Sverige som vänder sig mot shoppinghysteri och i stället förnyar och förändrar de kläder de redan har i garderoben. Sofia (Hedström) berättar om hur det var att inte handla kläder under ett år. I manifestet sammanfattar vi vad du bör tänka på om du köper kläder, och hur du blir en av de stilsmarta.  Hur kom det sig att ni började tänka i de här banorna? – Jag tror att det var många som i och med den globala finanskrisen var tvungna att ifrågasätta sina vanor och sluta konsumera kläder som om det vore snabbmat. Kläder som man behåller länge får en egen historia.

 Hur mycket shoppar du själv? – Sedan juni 2010 har jag köpt fem plagg (ett par strumpbyxor, två trosor, en scarf och ett par byxor). När du väl har växlat spår i hjärnan, då finns det ingen väg tillbaka. 

 Vad har du fått för reaktioner på det med tanke på att du bor i shoppingmeckat New York? – Folk är otroligt nyfikna, de vill veta mer. New York-bor har ett sug efter det senaste och i mode har grundkonceptet stått stilla väldigt länge. Konsumtion börjar kännas ohållbart för det flesta, av ekonomiska, miljömässiga och etiska skäl. Men visst finns det människor som känner sig hotade. Det kan kännas jobbigt att behöva förändra sina vanor. Tills man gjort det – då känns det mest spännande och befriande.

 Vad jobbar du med annars? – Jag jobbar för DN, Svd, Elle, Sonic, Independent, Telegraph, The Times och Der Spiegel, samt skivbolag och designbyråer. Jag har fotat alla från Patti Smith, Larry David och Avril Lavigne till riktiga superhjältar, band på turné och guldgrävare i ödemarken. Jag har en kontorsplats i en studio i Williamsburg.  Hur ser din mammavardag ut? – Mark frilansar också så vi har alltid bollat och pusslat när det gäller att ta hand om Casper. Just nu har jag Casper och hans kompis Mango måndagförmiddagar, Mangos pappa tar över måndag vid lunch. Tisdagar och torsdagar har Casper en svensk barnflicka, onsdagar har Mark hand om Casper och en liten tjej som heter Leila och på fredagar har Leilas pappa båda barnen. Gör-det-själv-barnomsorg, helt enkelt!   Hur har det påverkat dig som konsument att få barn? – Under graviditeten kände jag mig skrämd av allt som alla insisterade på att vi var tvungna att köpa. Vi vägrade att köpa allt, men vi var också osäkra som blivande föräldrar. Jag blev mer medveten när Casper var född och nu köper vi nästan inget alls, i princip bara kläder och leksaker i secondhand-butiker, eller byter med andra föräldrar.

Vad är det viktigaste du har lärt dig under arbetet med boken?

 

 – Att det finns många alternativ till shopping, som klädbytarfester. Tillsammans med andra och ett glas vin är det otroligt kul.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer