Torrt, skadat, svårstylat… eller kanske till och med håravfall? Känns det igen? Här är de vanligaste problemen för mammahår, tillsammans med en rad enkla lösningar! Läs mer om vårhåret i senaste numret av mama.

Ett välmående, tillsynes alltid välstajlat hår och blanka, fylliga längder kanske kan kännas som att be om för mycket under bråda mammadagar, men lite piffigare känner vi oss gärna…

mama tar hjälp av Anette Tyche, 46, utbildningsansvarig på Davines, och tvåbarnsmamma till Bobo, 8, och Maiken, 7, för att hjälpa oss reda ut våra vanligaste hårproblem, så som håravfall.

 

Problem 1: Torrt och sprött hår

Tvätta inte håret för ofta om det är torrt. Anledningen till det är att man vill låta hårbottens naturliga oljor, sebum, vara kvar för att skydda strået mot uttorkning. Om du borstar håret från botten stimuleras produktionen, så det gamla husmorstipset för ett frisk hår med ”hundra borsttag om dagen” är inte så dumt egentligen.

– Försök att unna dig en inpackning då och då, även om tiden är knapp. Har du absolut ingen tid så satsa på en bra närande och fuktgivande leave in-produkt, tipsar Anette.

Varför sulfatfritt?

Sulfater är sanna mästare på att lösa upp olja och smuts och får dessutom schampot att löddra härligt, och vem gillar inte det? Problemet kan vara att de är lite för effektiva och även löser upp och tvättar bort de naturliga oljorna som håller håret friskt, följsamt och glansigt.

Så har du ett torrt hår, eller kanske problem med fet hårbotten kan du med fördel byta till ett sulfatfritt alternativ för att låta den naturliga oljebalansen återställas.

 

Problem 2: Frissiga längder

– Har man frissigt hår så har man oftast fel produkter eller applicerar dem för slarvigt, säger Anette. Undvik kemiska behandlingar som blekning och värmetänger i den mån det går och använd ”smörjande” produkter som hårolja, leave in-produkter och inpackningar, tipsar hon.

Att klippa topparna hjälper eftersom kluvna toppar tenderar att göra frisset värre. Är håret dessutom allmänt matt och livlöst kan du gärna avsluta med extra glansprodukter.

 

hårproblem för mammor

Bildkälla: iStock

Problem 3: Tunt och platt hår

Den snabbaste och enklaste lösningen för stressade småbarnsmammor är någon av alla de nya torra produkterna i sprayform som börjar poppa upp på marknaden.

– Dessa sprayar du enkelt i håret och får en struktur och en känsla av att håret ”expanderar”, förklarar Anette.

– Det finns även volympuder som ger en snabb fix, men är du ute efter maximal volym är det bäst att kombinera rätt produkt med en föning.

Har du ett riktigt tunt och platt hår och känner att enbart styling inte gör nog kan skapa en fylligare känsla redan med rätt schampo och balsam. Volymschampon ger ofta en lätt och luftig känsla, medan schampon med textutgivande egenskaper ger mer fyllighet och ”strävhet” till glatta, platta hår.

Problem 4: Tillfälligt håravfall

Det finns så många olika orsaker till att man tappar hår, det kan handla om hormoner, kost, stress och sjukdomar…

– Amning i sig inte någon orsak till håravfall, tvärtemot vad många kan tro eftersom att man ofta upplever att håret rasar under den här perioden, säger Anette och förklarar:

– När man är gravid så stannar hårets tre faser av och allt sätts på paus. Detta gör att när kroppen sedan kommer in i ”normalt” tillstånd så tappar man väldigt mycket hår samtidigt.

Det finns produkter som kan fördröja processen så att du inte tappar allt hår på en gång, men det finns inga mirakelkurer.

– Håret kommer att lossna, men det kan ju vara skönt om man drar ut lite på processen så blir det inte så dramatiskt, säger hon.

 

Problem 5: Utväxt och gråa strån

Att ständigt gå till frisören för att täcka envisa gråa strån eller fylla i en utväxt är ofta inte en hållbar lösning för fullspäckade mamma-scheman, men som tur är finns det alternativ.

– Det finns många cover up-produkter på marknaden som fungerar lite som ett torrschampo med pigment som man kan använda i hårbotten för att dölja gråa strån, berättar Anette.

– Det finns även många välfungerande färginpackningar. De täcker inte gråa hårstrån men kan nyansera och få håret att se lite piggare ut, lite som ett läppglans för håret.

 

Problem 6: Fett hår

Många upplever att hårbotten blir fetare när man ammar, och tvättar då håret oftare, säger Anette.

– Tyvärr kan det här bli en ond cirkel. Man kan lätt bli beroende av att tvätta håret och då stimuleras hårsäckarna onödigt mycket vilket gör håret fetare. Försök att härda ut och trappa ner tvättandet till ungefär två till tre gånger i veckan, använd torrschampo för att hålla håret fräscht under tiden och tvätta sedan håret med produkter speciellt anpassade för fet hårbotten, säger hon.

 

Problem 7: Svårstylat hår

– Rätt produkt för din hårtyp! Komplettera detta med en bra klippning som passar dig och ditt hår så har du ett bra utgångsläge. Försök att inte använda produkter som har mycket stadga, utan använd hellre produkter som är flexibla och som gör att du kan styla om ditt hår om du inte blir nöjd, tipsar Anette.

 

Problem 8: Mjäll eller torr hårbotten

– Det är lätt att blanda ihop mjäll och torr hårbotten och eftersom att de har två olika lösningar behöver du ta reda på vad som gäller i ditt fall, säger Anette. – Här kan din frisör hjälpa dig om du är osäker, men generellt så så ger torr hårbotten klåda medan mjäll ofta ger större hudflagor och oftast inte kliar.

 

hårproblem för mammor

Bildkälla: iStock

 

Problem 9: Kluvna toppar

Kluvna toppar gör håret svårare att styla och förstärker ofta frissighet. Har du ont om tid och behöver en snabb fix innan klippningen kan en ordentlig styling göra en hel del för känslan.

– Unna dig en riktigt bra föning så kommer ditt hår se friskt ut för en dag eller två. Många salonger erbjuder detta och det behöver inte ta mer än 30 minuter. Vill du fixa hemma själv så underskatta inte klassiska verktyg som spolar, säger Anette.

Oljor och serum mjukar upp den sträva känslan och med hjälp av avancerad teknologi går det idag att för ett tag ”laga” den trasiga toppen.

 

 

Problem 10: Flygigt eller statiskt hår

Så fort det blir kallt eller luften är torr kommer det flugiga, statiska håren fram, men de är lätt avhjälpt enligt Anette.

– Det här problemet löser du lätt med produkter som hårolja eller serum.

I brist på annat kan faktiskt en vanlig handkräm dämpa flygigheten.

 

Hår i harmoni

• Se till att ha rätt produkt för din hårtyp och dina behov. Prata med din frisör så att du får rätt rekommendationer.

• Sätt inte upp håret när det är vått – då blir håret fuktskadat och trassligt.

• Glöm inte värmeskydd när du stylar håret med locktång, plattång eller fön. Värmen kan annars göra så att håret förlorar fukt och att keratinet som är ett av hårets byggstenar försvagas och gör håret skört.

• Skölj inte håret alltför varmt vatten då hett vatten lätt kan torka ut hårbotten och längder.

• Red alltid ut ett blött hår varsamt eftersom att det blöta strået lättare skadas.

• Massera hårbotten när du tvättar håret för att öka cirkulationen och främja en välmående hårbottenmiljö.

Text: Lisen Sundberg

 

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg