10 saker du kan göra för att få fin hy
10 saker du kan göra för att få fin hy

10 saker du kan göra för att få fin hy

Känns din hy trött och glåmig eller upptäcker du nya plitor varje dag? Då har vi tipsen för dig.

1. Exfoliera. Nya finnar bildas genom att hormonerna stimulerar talgproduktionen, så att porer täpps till. Du kan inte påverka hormonerna i din kropp, men du kan hindra dem från att sätta lock på dina porer. Exfoliera till exempel med mild peelingkräm eller exfolierande ansiktsvatten. Återfukta efteråt.  2. Byt p-medel. Om du ­använder p-piller, så kan det vara en bra idé att byta till någon av de sorter som innehåller anti-androgener, till exempel p-pillret Diane, som motverkar akne.

 3. Öka syret. Hudvårdsprodukter som ­sti­­mu­­lerar cellförnyelsen ökar syremängden i huden, vilket gör att aknebakterien trivs sämre. Funktionen finns ofta i krämer och serum med anti-aging-effekt, men se upp så att de inte är för feta.  4. Byt örngott. Om du har lätt för att få finnar, så sträva efter att hålla rent omkring ditt ­ansikte och byt till exempel ­örngott ofta.

 5. Ha en egen handduk. Använd heller inte samma handduk till ditt ansikte som till ­händerna. För extra lyxig hotell­känsla – skaffa en trave små hand­dukar som du slänger i tvättkorgen ­efter bara en användning.

 6. Tvätta verktygen.  Speciellt makeupsvampen som du använder till concealern blir lätt en bakteriehärd. Använd lite flytande tvål eller barnschampo när du ska tvätta rent.

 7. Döda bakterier. Håll utkik efter hudvårdsprodukter som innehåller antibakte­riella ingredienser. De hjälper till med att hålla aknebakterien i skick.

 8. Ta hjälp av ett proffs. Att låta en hudvårdsterapeut sätta ihop en behandling kostar lite mer, men det är kanske det som krävs för att du ska bli motiverad?

 9. Vänta inte! Om dina receptfria aknemedel inte fungerar efter sex–åtta veckor, så gå till läkare. Det finns bättre grejer att få, men många av dem passar inte om du planerar graviditet. (Läkare kan även se om du har hudsjukdomen Rosacea som ger finnliknande symptom.)

10. Lev bättre. 

Huden är vårt största utsöndrings­organ, som visar hur vi mår rent allmänt. Fundera på om det finns något i din livsstil som skadar dig på något sätt, något du kan förändra?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!