Mera jämställd = mindre stressad
Mera jämställd = mindre stressad

Mera jämställd = mindre stressad

Att vi mammor ofta far och flänger som skållade råttor mellan jobb, förskola och allt det andra som livet består av är ju ingen nyhet. Men vad ska vi göra åt det? Dela på ansvaret, förstås.

I en rapport från Institutet för framtidsstudier och Institutet för social forskning, framgår att exempelvis vårdnads­bidrag inte är tricket för att minska småbarnsföräldrars stress. Däremot förskola och en föräldraförsäkring kopplad till förvärvsarbete.

I till exempel Tyskland har barnafödandet minskat. Försöket att införa vårdnadsbidrag och skatteavdrag hjälpte inte, de tyska kvinnorna ville inte vara hemmafruar (2007 infördes istället en föräldraförsäkring).
– Kvinnors upplevda stress och konflikt mellan arbete och familj är större i länder med en mer traditionell inriktning av familjepolitiken, där kvinnor huvudsakligen ansvarar för omvårdnaden i familjen, än i samhällen där familjepolitiken uppmuntrar till större jämställdhet, säger Tommy Ferrarini, en av forskarna bakom studien.

Men även om vi svenskar är flitiga användare av dagis är vi fortfarande stressade (livspusslet!). Mest mammorna, som efter jobbet står för större delen av hushållsarbetet.
– Lösningen är att involvera männen mer i skötseln av barn och hem, konstaterar Tommy Ferrarini.

Källor; Institutet för framtidsstudier, SKTF-tidningen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!