Matvägrande docka anklagas för att uppmuntra ätstörningar

När barnet försöker mata dockan vänder den bort huvudet och kniper igen munnen. "Uppmuntrar till en ohälsosam inställning till mat" hävdar kritikerna. Men tillverkaren tycker att kritiken är överdriven.

En ny docka, Nenuco, anklagas för att uppmuntra ätstörningar hos barn. Dockan matvägrar nämligen. En magnet gör att dockan vrider bort huvudet och stänger munnen när man närmar sig dess mun med en sked.

Enligt den spanska tillverkaren är dockans syfte att visa på den utmaning många bebisföräldrar tampas med dagligen, att få sin bebis att äta.Kritiker i Storbritannien menar dock att dockan istället kan leda till ätstörningar hos barn som leker med dockan.–Den här dockan sänder ut fel signaler till barn och får dem att tro att det är normalt att vägra äta, säger Chris Leaman på Young Minds, en organisation som arbetar för barn och ungas psykiska hälsa, till Daily Mail.–Vi vill inte att våra barn ska bli påverkade av detta och är bekymrade över att det kan uppmuntra en ohälsosam attityd till mat och en negativ kroppsuppfattning.

Foto: © Famosa

Organisationen Beat, som hjälper barn med anorexia och bulimi, är inte heller imponerade.– Forskning visar att barn blir medvetna om hur deras kroppar ser ut i en allt yngre ålder. En docka som vägrar äta är knappast en bra förebild för dem.

Leksakstillverkarens brittiska marknadschef tycker dock att kritiken är överdriven. – Vi vet att många barn inte äter det som serveras och dockan är framtagen för att visa hur viktigt det är att äta ordentligt, säger Nikki Jeffery.

Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar!

MISSA INTE: 

16 sjuka leksaker du inte trodde fanns

19 barnböcker du INTE vill läsa för ditt barn

15 saker du svor att du aldrig skulle göra innan du fick barn

10 sätt livet förändras på när du blir förälder

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!