Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marockanska filodegsrullar

Marockanska filodegsrullar
Marockanska filodegsrullar Foto: © Chris Terry 2009

4–6 portioner

Du behöver:
1 matsked olivolja
150 g bladspenat, sköljd och avrunnen
200 g fetaost
1 stort ägg, vispat
En liten knippa blandade färska örter      (mynta, bladpersilja och dill)
Havssalt och svartpeppar
En nypa sumak (valfritt)
6 filodegsark
100 g osaltat smör, smält

Gör så här:
Hetta upp en stekpanna och häll i olivoljan. När den är het, lägg i spenaten och rör om tills den slaknat. Häll över i ett durkslag och pressa ut överflödig vätska. Klappa spenaten torr med hushållspapper, hacka den fint och lägg den i en skål. Låt svalna. 

Sätt ugnen på 200°/varmluft 180°.

Smula fetaosten över spenaten och blanda i ägg, hackade örter, salt och peppar samt eventuellt en nypa sumak. 

Arbeta med två filodegsark i taget och förvara resten av dem under en handduk så att de inte torkar.
Pensla ett ark med smält smör och tryck sedan fast det andra arket ovanpå. Pensla igen med smält smör och skär sedan igenom båda lagren till fyra lika stora rektanglar. Bred ut en matsked feta-­ och spenatblandning utmed ena kortsidan av en degrektangel, lämna 2 cm marginal på båda sidor. Rulla degen över fyllningen så den precis innesluts, vik sedan in båda kanterna och fortsätt rulla till en
”cigarr”. Lägg den på en stor, lätt smörad bakplåt och pensla med mer smält smör. 

Fortsätt med resten av degen och fyllningen. Det ska bli tolv rullar. Ugnsbaka rullarna i 20–30 minuter, tills de är gyllenegula och frasiga. Servera dem varma direkt från ugnen.

Recept och bild från Gordon Ramsays bok "Världens mat" (Max Ström).