Foto: Gordon Andersson

Manne Forssberg: "Öppet brev till er som hatar barn"

Han stöter på dem ganska ofta - barnhatarna. De finns på flygplanet, i kollektivtrafiken och i mataffären. Men varför gör de så många okloka val, undrar mamas krönikör Manne Forssberg.

Hej alla barnhatare!

Jag möter folk ur er skara ganska ofta. Senast på en 12 timmar lång och mycket klaustrofobisk flygresa. Ett par i övre medelåldern satt bakom oss och markerade högljutt hur mycket de plågades av mina barn. 

När min yngsta dotter började gråta (ganska stillsamt, inget panikskrik) höll de demonstrativt för öronen och ropade till flygvärdinnan ”Vi behöver öronproppar. Vi står fan inte ut längre!” 

En hundradels sekund efter att hon hade bajsat höll mannen en servett för näsan och sa ”Man kan väl för i helvete inte låta barnen gå omkring med bajsblöja i offentliga miljöer.” 

När min dotter hade somnat och gnydde till sa de: ”Men helvete, nu sätter hon igång igen.”

Om man har ägnat halva livet åt att spara ihop till en superexklusiv business class-resa till Bora Bora förstår jag att man blir förbannad om småbarn skriker sönder glamouren eller tappar en krita i champagneglaset. 

Det här var dock en helt vanlig charter till Thailand, världens kanske mest barnvänliga resmål. Men ni barnhatare beter er ofta som att ni sitter business class, som att ni äger det offentliga rummet. 

Jag möter er på tunnelbanor, bussar, muséer och mataffärer. Ibland puttar ni till barnvagnen på bussen trots att jag har gjort den så liten som möjligt. Eller så muttrar ni, suckar, himlar med ögonen eller stirrar ut mig bara för att mina barn befinner sig i er närhet. 

Jag förstår att ni tycker att barn är irriterande. De är ofta högljudda, har en supertunn social fernissa som kan brista när som helst och gulgröna, närmast radioaktiva, snorsträngar med extremt potenta bakterier. Man måste inte älska barn. 

Men de har rätt att vistas i det offentliga rummet. Alternativen är inte särskilt tilltalande. Tycker ni att vi sluta producera barn, koppla dem utanför mataffären, låsa in dem, eller låta dem åka i flygplanets bagageutrymme? Det tycker inte jag. Jag tycker inte att ni barnhatare ska låsas in eller förbjudas att vistas i samhället heller. Jag tycker självklart att ni ska få besöka mataffärer. 

Jag bryr mig faktiskt om er och oroar mig en smula för er mentala hälsa. Ni gör så många okloka val. Om det inte är KBT-terapi (flooding) ni är ute efter finns det miljöer ni bör undvika. 

Gå inte till mataffären vid 16-tiden i brinnande förskolehämtningstider. Boka aldrig rum på hotell med barnklubbar. Undvik alla affärer och restauranger som har lekrum. Gå aldrig i närheten av en lekplats. Om ni ser en skylt där det står ”barnvagnsparkering”: Spring för livet! Åk aldrig kommunalt. Ha inte hund, de drar till sig barn som ljus drar till sig malar. Gå aldrig till caféer med stora barnvagnsvänliga golvytor. Bosätt er absolut inte i närheten av förskolor. 

Om ni bara kan hålla er till de här enkla tipsen kommer tillvaron bli mycket lättare för oss alla. Tack på förhand! 

Vänliga hälsningar

Manne Forssberg

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!