Foto: Gordon Andersson

Manne Forssberg: "Nej, jag tänker inte ladda geväret för att hålla killarna borta från mina döttrar"

mamas krönikör och bloggare Manne Forssberg har ledsnat på alla skämt om att han kommer få det tufft med att hålla killarna borta från hans döttrar när de blivit stora. "Jag är inte en gammaldags patriark som betraktar mina döttrar som ägodelar vars renhet jag bevakar", skriver Manne Forssberg i sin krönika.

Få saker gör mig så förbannad som när folk berömmer mina döttrars utseende genom att varna för tonåren:”Det kommer att bli ett hårt jobb för dig att hålla killarna borta!” eller”Oj, vad du kommer att få jaga många pojkar. Ladda geväret på en gång!”

Det är menat som skämt och komplimang. Eftersom jag är närmast patologiskt konflikträdd har jag alltid dragit lite pliktskyldigt på läpparna istället för att konfrontera. 

Om jag vågade skulle jag svara så här:

Bäste du som berömmer mina barns utseende på hederskulturspråk! Medeltiden ringde och ville ha sina skämt tillbaka. Kvinnor är inte passiva objekt som behöver beskydd. Och jag är inte en gammaldags patriark som betraktar mina döttrar som ägodelar vars renhet jag bevakar.

 Det är inte min uppgift att utse lämpliga kandidater åt dem. Om något av mina barn och en tonårskille i framtiden blir intresserade av varandra kommer inte den första impulsen vara att springa efter ett gevär - jag blir nog snarare glad och bjuder på fika.

Det stora hotet mot tonårstjejers sexualitet är inte att gatan ska fyllas av trånsjuka killar. Det är snarare de extremt snålt tilltagna ramarna för hur man får vara. Om en tonårstjej är sexuellt intresserad, har hånglat med två killar på en fest, eller är kär i en upptagen kille riskerar hon att stämplas som hora eller slampa. Om hon å andra sidan är ointresserad av sex, eller intresserad av tjejer riskerar hon också tillrättavisningar och utstötning. Idealet för tjejer är nämligen att vara exakt lagom intresserade av (hetero)sex.

Killar förväntas däremot att göra sig så många sexuella erfarenheter som möjligt, under förutsättning att de görs med tjejer. 

Det här är ett ideal som är begränsande och stressande för oändligt många unga. Vårt kön avgör inte hur vår sexualitet ser ut. Ändå är spelreglerna helt olika för killar och tjejer. Förväntningarna gör det svårt för unga människor att undersöka vad de själva vill och inte vill göra. 

När du skämtar om att jag kommer bli tvungen att ladda geväret för att freda mina tonårsdöttrar reproducerar du det här snäva idealet. Du säger att tjejer inte kan vara de sexuellt aktiva subjekten och att det är viktigt att slå vakt om den kvinnliga avhållsamheten. Att killar är besatta av sex och har en explosiv sexualitet som de inte kan kontrollera och därför slipper ta ansvar för. Dessutom säger du att killar alltid är intresserade av tjejer och att tjejer alltid är intresserade av killar. 

Jag vet inte om mina barn kommer att vara intresserade av killar eller tjejer, både och eller varken eller. Jag vet inte om de kommer vara superintresserade, mittemellan eller inte alls. Men jag vet att jag vill att de ska våga välja själva och behandlas bra oavsett hur de väljer. 

Ditt skämt leder i motsatt riktning och därför får du väldigt gärna lyfta det ur repertoaren. Det går bra att säga att mina barn är gulliga istället. Tack på förhand!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer