Foto: Gordon Andersson

Manne Forssberg: Föräldrar, sluta peta i maten – barnen härmar dig!

Hur kan vi bli bestörta över att våra barn är kräsna med maten – när en hel föräldrageneration verkar ha en djupt störd kosthållning? Det undrar mamas krönikör Manne Forssberg som uppmanar föräldrar att tänka om.

Jag åt middag med en vän nyligen. Eller det var mest jag som åt om man ska vara exakt. Vännen höll på att juicedetoxa och hade med sig en flaska med neongrönt innehåll. Medan jag åt och mitt sällskap juicade (se där ett verb jag aldrig trodde att jag skulle använda) kom samtalet att handla om barn och mat. Vännen var orolig över avkommans kräsenhet och undrade vad den kunde bero på. Min uppfostran förbjöd mig att hånskratta.

Enligt en ny dansk studie kan barn lära sig tycka om all mat. Det är inga problem att lära sig uppskatta chili, broccoli, råbiff, kimchi, friterade gräshoppor, rotmos, mögelostar och grönkål så länge maten serveras i en trygg matglad miljö och barnen får prova många olika maträtter vid flera olika tillfällen. Det är alltså föräldrarnas fel om barnen blir kinkiga. Matglada, nyfikna och okinkiga vuxna får matmodiga barn.

En annan undersökning som gjordes av European Toddler Nutrition Index häromåret visar att svenska barn är de tredje kinkigaste med maten i Europa. Svenska barn petar i maten och ratar allt som verkar konstigt. Vi har alltså misslyckats.

Det är inte rimligt att kräva av oss själva att vi ska laga all mat från grunden, att varje måltid ska vara en spännande matresa, eller att vi ska vara experimentella tapaskockar som utmanar barnens smaklökar varenda vardagskväll. Halvfabrikat kan vara en nyckel till frihet och barnsamvaro. Falukorven är en frälsare.

Men vi borde skärskåda vår egen relation till mat och vad vi förmedlar genom den. En hel föräldrageneration verkar nämligen ha en djupt störd kosthållning. Vi dricker juicer istället för att äta mat. Vi slutade dricka laktos när det var hett att vara laktosintolerant 2005 och la ner gluten när det blev hett att vara glutenintolerant 2015 (att vara gluten- eller laktosinterolerant på riktigt är naturligtvis en helt annan sak). Vi är livrädda för bacon men dyrkar grönsaker eller är livrädda för grönsaker men dyrkar bacon. Vi petar i oss en burk kvarg eller måltidsbar istället för att äta med barnen. Vi hoppar över att äta vissa dagar. Vi är så livrädda för kolhydrater att vi petar bort majs och ris men tillräckligt pragmatiska för att smälla i oss en påse plockgodis framför tv:n. En hel föräldrageneration petar i maten och varenda en av oss går på sin egen avancerade specialdiet. Det är klart att man inte hinner laga och äta spännande mat med sina barn när man står och mixar vetegräs med spirulina och chiafrön hela dagarna.

Nuförtiden är det omöjligt att bjuda ett gäng vänner på middag och få alla att äta samma sak. Ändå är vi chockade och bestörta över att barnen är så kräsna och kinkiga med maten.

Så hur ska vi göra för att få barnen att äta lite mer varierat? Ät tillsammans med barnen! Var nyfiken och ät allt! Drick inte juicer istället för att äta mat! Peta inte i maten! Var lite jävla matglad! Då kommer barnen bli det också.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer