"Mamma, varför är tomten full?"Barn tycker det är obehagligt när vuxna förändrar sin personlighet - kanske läge för en helvit jul?
"Mamma, varför är tomten full?"Barn tycker det är obehagligt när vuxna förändrar sin personlighet - kanske läge för en helvit jul?

"Mamma, varför är tomten full?"

Många barn känner oro, rentav skräck, inför det som brukar kallas barnens högtid. Orsaken? Alkohol. "Man visste inte om tomten skulle komma, och när han kom var han full", säger journalisten och trebarnsmamman Sanna Lundell om sin barndoms jular.

Sanna Lundells barndomsjular var till en början väldigt traditionella, de började klockan 14 med julbord hos farmor och farfar, och jultomten var alltid densamme.
– Alkohol förekom, fast på ett reglerat sätt. Och min farmor drack ingenting, säger hon.

Det var gammaldags på så vis att ätandet var schemalagt, först julbord, sedan Kalle Anka, sedan kaffe, och så vidare.
– Det kändes tryggt, trevligt och mysigt.

Men när hon blev åtta år frångicks traditionerna med jul hos farmor och farfar, i stället började de fira på olika håll i släkten.
– Då gick plötsligt julen från att vara en barnfest till att bli en vuxenfest. Kul för vuxna, men inte så roligt för barnen. Det intogs stora mängder alkohol, och när vi förut hade haft en jättefin tomte med lykta och allt, kunde man nu inte veta om tomten alls skulle komma – och kom han, var han full och hade satt på sig en E.T.-mask för att skoja till det.

– Det spårade ur, blev konflikter och annat som skapade oro hos oss barn. Barn gillar ju traditioner, det är tryggt för dem och skapar en lustfylld förväntan. Överraskningar får gärna komma i lagom dos – som vad man får i julklapp – men huruvida tomten kommer eller inte är ingen rolig överraskning.

Sanna Lundell menar att det värsta med vuxnas fylla är personlighetsförändringen.
– Det kan räcka med att någon blir lite mer upprymd än vanligt för att barnet ska bli oroligt. Om en tjurig och distanserad vuxen plötsligt blir kärleksfull och kramig, kan det vara tillräckligt skrämmande, säger hon.

Vuxna som dricker förlorar förankringen i tillvaron, och Sanna upplevde det som att de vuxna gick ombord på en båt och lämnade barnen kvar, ”de gjorde liksom sin egen resa – här är vi på havet och har så skoj, medan vi barn stod kvar och vinkade från kajen”.
– Det gör stor skillnad om någon är nykter – hos farmor och farfar kunde vi alltid ty oss till farmor, hon fyllde vårt trygghetsbehov eftersom hon alltid var nykter, säger Sanna.

Så småningom skilde sig Sannas föräldrar, och hennes pappa blev nykter alkoholist – men några återkommande traditioner för julen uppstod inte för det.
– Julen är svår för nyktra alkoholister, eftersom högtiden är så förknippat med alkohol. Vi firade oftast ensamma med pappa, eller bara med mamma. Eller så reste vi bort. Inga traditioner, inget som var sig likt från år till år.

Så Sanna tänker se till att hennes barn får en traditionell jul, med återkommande rutiner. Och ingen alkohol.
– Visst, om min brorsa vill ta en mellanöl – varsågod! Men barnen behöver en närstående som inte dricker, och då gärna föräldrarna. Tomten får absolut inte vara full.

För egen del tycker hon att det är så onödigt att dricka på julen, ”det finns 365 dagar på året – man kan väl dricka en annan dag”.
– Det blir ofta väldigt egocentriskt när det kommer till alkohol, folk försvarar sitt drickande på ett rabiat sätt.

Sanna tycker att det vore bra om folk resonerade lite kring sitt drickande, om varför det egentligen är så viktigt?
– Alkohol är en drog, och alkoholism är en sjukdom, vars första symptom är förnekandet, alltså att man börjar mygla med hur stora mängder man dricker. I nästan alla släkter finns någon som har problem med alkoholen. Visst, jag kan förstå att IOGT-NTO-inställ­ningen, att vara helvit, inte passar alla, men man kan skippa nubben och bestämma sig för att dricka två glas vin, inte mer.

Själv har Sanna nästan slutat gå på vuxenfest för att hon hatar att vara bakis, och för att hon vill leva helt opåverkad, utan filter.
– När jag var tio år hade man jättekul på helgerna, utan alkohol – man hittade på
saker och umgicks massor med sina kompisar ändå. Så nuförtiden ringer jag mina kompisar på morgonen och frågar: ”Ska vi leka?”, och så åker vi till stallet, är i skogen, drejar eller går på klättring – sådant man gjorde förr.
– På kvällarna är jag helt slut och lägger mig tidigt. Jag har fått tillbaka min barnsliga humor, och har jävligt kul!

Hillevi Wahl har skrivit om sin uppväxt med två missbrukande föräldrar i boken ”Kärleksbarnet”. Hon minns jularna med en rysning.
– Julloven var terror för mig. Jag ville bara somna och vakna när lovet var slut, säger hon.

Julklapparna var det si och så med, men alkoholen hade alltid köpts in ordentligt. Och föräldrarna umgicks med andra som drack lika mycket, vilket gjorde deras fylla ”normal”. Hillevi beskriver osäkerhetskänslan som det svåraste.
– Din mamma och pappa är de som ska hjälpa dig om det börjar brinna, men de ser konstiga ut på ögonen och du vet att de inte går att lita på.

– Som barn ser du att allt är galet, men de vuxna bortförklarar det. Det gör att du förlorar kontakten med din magkänsla, säger hon.

Hillevi hittade nyligen en bild på sig själv som liten, sittande i sin fulla mammas knä, såg sin egen förvirrade blick in i kameran, flaskor över hela bordet.
– Jag började gråta, för jag fick så ont i magen. På ett sätt är det som att jag har överlevt ett krig, och det positiva jag kan säga är att jag vet att jag i dag har en enorm överlevnads­kraft – jag klarar vad som helst.

Det betyder inte att det varit enkelt; Hillevi gick igenom många svåra år med ätstörningar innan hon kunde kasta av sig ryggsäcken, arvet, och gå vidare.

Hon och hennes man dricker extremt lite, på jularna inget alls. De brukar fira tillsammans med en annan familj, och de andra föräldrarna kan ta en öl eller en snaps, ”fast så små mängder att det inte rör mig i ryggen”. Men så fort någon med alkoholproblem är med reagerar Hillevi – och alla andra.
– En jul firade vi med en släkting, och en bekant till familjen hade problem. Hetsen om att ta sig en snaps – allt kretsar kring den personen, att han inte ska bli förnärmad. Jag blev illa berörd av hur alla ställer upp på förnekandet, ”klart han ska ha en nubbe”. 

Hon tycker att det är skönt att det finns kampanjer som IOGT-NTO:s ”Vit jul”, då kan man skylla på att man skrivit på för sakens skull och behöver inte peka ut någon speciell familjemedlem. Även om man ibland måste vara vuxen och säga ifrån.
– Vi måste visa barnen att vi kan hantera livet på andra sätt än genom alkohol och droger, säger Hillevi.

För faktum kvarstår – barn gör som deras föräldrar gör, inte som de säger.

 


– Många alkoholistbarn ärver en extra känslighet, så det gäller att vara extra uppmärksam om sjukdomen finns i släkten.

Ta ditt ansvar!

Det här kan du göra för att hjälpa utsatta barn i din närhet (kanske i ditt barns klass eller hemma hos en släkting):

1. Reagera! Många av de barn och ungdomar som drabbas är väldigt arga och upprörda på vuxenvärlden omkring dem som måste ha hört hur stökigt det var hemma, eller sett hur fulla deras föräldrar var. En vanlig fråga är: ”Varför gjorde ni ingenting?” Det finns ett stort förakt för vuxenvärlden bland dessa barn och ungdomar. 

2. Lyssna. Ta alltid barnens version på allvar – de har ingen anledning att ljuga eller förvränga verkligheten.

3. Ingrip. Om det blir rörigt på julen med fulla släktingar, tänk på att det finns en lag som säger att om barn riskerar att fara illa, så ska man ”skyndsamt vidta åtgärder”. Det blir ofta väldigt ängsligt, ”tänk om någon tar illa upp om jag säger till, morfar är ju egentligen jättegullig”, och så vidare. Visst kan morfar vara gullig, men inte om han inte fixar spriten. Det är ditt ansvar som vuxen att inte utsätta barnen för otäcka situationer. Om det är jobbigt kan du tänka på vad du ska svara senare, när barnen är större och ställer dig till svars. 

KAMPANJEN VIT JUL

IOGT-NTO driver kampanjen "Vit jul", för att julen ska få vara en högtid där barnen och inte alkoholen står i fokus. Kampanjen syftar till att få fler vuxna att avstå från alkohol under julen. "Vit jul" ordnar även aktiviteter i en trygg och nykter miljö i hela landet för barn som inte har någon annanstans att ta vägen. Läs mer på 

vitjul.se

.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!