Mamma, käket är klart!
Mamma, käket är klart!

Mamma, käket är klart!

Barnens favoriter kan gärna få slinka ner i mammas mage också, särskilt om du fått lyxig hjälp i köket. Varsågoda, här är maten alla fixar!

Kristina Eriksson 

Ålder: 43. Bor: I Sävedalen strax utanför Göteborg. Familj: Sambo och sonen August, 9, samt sambons tre döttrar. Gör: Frilansande mat-skribent på olika tidningar, kokboksförfattare samt hemkunskapslärare några timmar i veckan (vilket hon också är utbildad till). 

Hallå där, hur lockar man barnen att hjälpa till i köket?
– Med goda dofter! Det behöver inte alltid bli perfekt – försök tänka på att alla måste få göra på sitt sätt (inom rimliga gränser förstås). Gör lätta saker och tjata inte för mycket.
– Baket/matlagningen avslutas förstås med att man äter det man bakat eller lagat. Pizza är en perfekt sån göra-mat-tillsammans-rätt, då kan alla bestämma vad de vill ha ovanpå. 

...och hur får man dem därifrån om man vill laga maten själv?
– Skicka de större barnen till affären, eller kolla om det är nåt bra på tv för de mindre. 

Om man är en mamma med kontrollbehov, hur ska man hantera att det städade köket förvandlas till en krigszon?
– Lägg ned vapnen och låt det bli lite kaos. I värsta fall, lämna köket åt sitt öde.
– Om man tycker det är väldigt jobbigt, låt barnen göra sånt där det blir minimalt med städning, till exempel klippa bacon, skära sallad eller pensla bullar. Undvik allt som har med mjöl att göra! 

...och hur får man barnen att städa upp?
– Dela på uppgifterna och sjung en glad sång. Hota inte med att man inte får äta av bullarna förrän städningen – ta en bullpaus istället!

GYLLENE VÅFFELMACKOR

En frasig affär.

Visst är det nåt speciellt med varma mackor? Gör dem i ett våffel- eller croque monsieur-järn. Här är en läcker variant med skinka.GÖR SÅ HÄR:
1. Bred margarinet på brödskivorna.
2. Lägg skinkan på den ena.
3. Bred på senap och lägg på tomat­skivan.
4. Täck med ost och och lägg på den andra brödskivan.
5. Stek i våffeljärnet.
6. Kolla efter någon minut på färgen, när det är färdigt är mackan gyllenbrun.

HAMBURGARE 

Ett måste på alla kalas!

16 biffar
DU BEHÖVER:
1 kg köttfärs
1 dl vatten
1 1/2 tsk salt
peppar
margarin att steka i 

Dressing:
3 dl gräddfil
1/2 dl chilisås
salt och peppar 

Tillbehör:
hamburgerbröd
stekt bacon
ost
gul lök
tomat
gurka
ketchup 

GÖR SÅ HÄR:

 

 


1. Blanda köttfärs, vatten, salt och peppar i en bunke. 

 


2. Forma till 16 biffar. 

 


3. Lägg i en klick margarin i en kall stek- panna och låt det bli ljusbrunt. 

 


4. Stek hamburgarna, 3–4 åt gången. 

 


5. Sänk värmen och stek på andra sidan. 

 


6. Blanda gräddfil, chilisås, salt och peppar till en dressing. 

 


7. Lägg ihop hamburgarna tillsammans med tillbehören i bröden.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!