Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

mamas chefredaktör Louise Bratt: Därför behöver du prata om porr med ditt barn

"Vem vill du ska lära ditt barn vad sex egentligen handlar om – du själv eller porrindustrin?", skriver mamas chefredaktör Louise Bratt.

”Det här samtalet är viktigare än någonsin”, skriver mamas chefredaktör Louise Bratt.
”Det här samtalet är viktigare än någonsin”, skriver mamas chefredaktör Louise Bratt. Foto: iStock (montage)

Min kollega pratade om sex med sin 8-åring häromdagen. Det började med att hennes barn hade nämnt puberteten och de pratade om hur bebisar blir till. Sedan passade min kollega på att nämna att om någon försöker visa på Youtube när två vuxna har sex så ska man säga till en vuxen.

– Menar du en porrfilm, frågade 8-åringen.

– Vet du vad det är, undrade min kollega förvånat.

– Ja, de pratade om det på Lilla Aktuellt!

Oavsett om man har Lilla Aktuellt som naturlig dörröppnare till sexsnacket eller inte, är jag övertygad om att det här samtalet är viktigare än någonsin. Och att vi måste ta det tidigt, hur konstigt det än kan kännas att prata om sex med ett barn som knappt ens har det i sin begreppsvärld ännu, än mindre förstår vad det är. För om du, eller barnets andra förälder, inte tar det snacket, så kommer ditt barn att bilda sin egen uppfattning om vad sex är, på annat sätt. Och det absolut vanligaste sättet är, såklart, genom den lättillgängliga porren på nätet.

Många föräldrar känner oro för att deras barn kan exponeras för porr på nätet – men få pratar med sina barn om det.
Många föräldrar känner oro för att deras barn kan exponeras för porr på nätet – men få pratar med sina barn om det. Foto: Unsplash

En SIFO-undersökning som publicerades under 2019, visar att genomsnittsåldern för att aktivt söka efter porr på nätet är 12 år – detta är alltså genomsnittsåldern; många barn är yngre än så när de själva söker efter porr. Barn som dessutom ofrivilligt exponeras för porr, exempelvis att de blir visade eller uppmanade av en äldre kompis eller syskon att söka efter porr, eller blir exponerade för popup-länkar med porr, tros vara ännu yngre i genomsnitt och såväl rektorer, lärare och föräldrar vittnar om att förskole- och lågstadiebarn exponeras för porr.

SIFO-undersökningen visar även att vi föräldrar ligger hopplöst efter: 72% av föräldrarna (med barn upp till 18 år) tror inte att deras barn konsumerar eller har exponerats för porr på nätet, och bara 25% av föräldrarna har haft ett samtal om porr med sina barn - detta trots att 42% av föräldrarna känner oro för att nätporren kan påverka deras barns hälsa.

Och här har föräldrarna i undersökningen faktiskt rätt: det ÄR en stor risk att nätporren kan påverka våra barns hälsa. Några riktigt risiga fakta i sammanhanget: nätporren är idag till stor del aggressiv och forskning visar att cirka 90% av alla scener i mainstreamporren innehåller våld som stryptag, slag och "gagging" där killens kön trycks så långt ner i tjejens hals att hon får svårt att andas och kräks. Sexistiskt språk som "hora" förekommer i cirka 50% av scenerna.

”90% av mainstreamporren innehåller våld som stryptag, slag och gagging”

Vi tar det igen: 90% av mainstreamporren innehåller våld som stryptag, slag och gagging. Det är alltså exakt den porr som finns bara ett knapptryck bort, dygnet runt för vem som helst som har tillgång till en mobil eller surfplatta – och har lärt sig stava behjälpligt och kanske är nyfiken på nya, spännande ord de snappat upp på skolgården, av kompisens storasyskon, eller i det där spelet de egentligen är lite för små för att spela.

Ju tidigare vi vågar prata om sex – och porr – med våra barn, desto bättre. Känns det jobbigt eller awkward? Tja, en gissning är att det inte lär kännas lättare ju äldre barnet blir... Och i väntan på att svenska politiker och tele- och internetoperatörer tar sitt ansvar och ser till att porren inte är lika obegripligt lättillgänglig för barn som den är idag, så måste vi börja ta ett betydligt större ansvar som föräldrar. För vem vill du ska lära ditt barn vad sex egentligen handlar om – du själv eller porrindustrin?

Porrsnacket – här får du som förälder verktygen

Elsa Lantz och Jenny Holmström, nominerade till Årets Inspiratörsmamas 2018 och grundare av Porrfribarndom.se, har tillsammans med kriminologen Nina Rung lanserat Porrsnacket.se. Här får du konkret hjälp kring hur du kan prata med ditt barn om porr, hur du installerar filter på era surf-enheter och hur du kan påverka ditt barns skola eller förskola att bli en porrfri miljö.