Foto: Isabella N Wedin, @lenalidman85, @erikawesterblad

mamas chefredaktör Louise Bratt: ”Barn är barn – inte ett syndrom”

”Ett barn är aldrig bara en diagnos, ett syndrom eller en funktionsvariation. Ett barn är ett barn, och det kommer vi alltid att vilja lyfta”, skriver mamas chefredaktör Louise Bratt idag, på Rocka Sockorna-dagen.

”Idag firar vi, och hundratusentals andra barn och vuxna, Downs syndrom-dagen, eller som det numera kanske är mer känt som: rocka sockorna-dagen. Vi klär oss i olika strumpor för att påminna om att vi alla är olika, och att olika är bra. På mama har rocka sockorna-dagen under de senaste åren blivit ett startskott på vår kampanj Inte så konstigt (som vi lanserade ihop med Elaine Eksvärd), där vi vill inkludera ännu fler barn och familjer, som på olika sätt går utanför mallen för det ”typiska”. Vi vill visa att alla barn har sina egna utmaningar, vissa mer än andra, men att vi i grund och botten tror att likheterna barn emellan, är större än olikheterna. Vi vill jobba för en värld där ingen ska behöva bli utstirrad eller pekad på, för att hen inte passar in i mallen för vad som anses ”normalt”.

Foto: @teckensomstod

För ett barn är aldrig bara ett syndrom, en diagnos eller en funktionsvariation. Ett barn är ett barn. Som inte somnar på annat sätt än med näsan inborrad mot din hals, kväll efter kväll. Som håller dig vaken på nätterna, och gör dig tokig genom att slänga gröttallriken i golvet femtioelva gånger. Som tjurar ihop för att du serverar fel sorts pasta på fel sida av tallriken, som tjat-tjat-tjatar om att få en hundvalp eller att få spela Fortnite. Som älskar att busa med sina syskon, som spricker av stolthet när hen tar sitt första steg, uppträder på sommaravslutningen eller skriver ordet ”mamma” under en krokig streck-gubbe.

Foto: @erikawesterblad

Vissa barn och familjer kämpar hårdare än andra. Vissa upplever en vardag som vi som inte lever i en funkisfamilj aldrig kan komma i närheten av att förstå, och på mama fortsätter vi att skriva om er; Maya, CeciliaDitte, Hanna, Fatima, Julia, Gabriela, Sara och alla ni andra makalösa funkismamas och era fantastiska ungar.

Vi fortsätter att lyfta er idag, nästa vecka, och hela året. För det räcker inte att vi begränsar oss till en enskild dag eller kampanj – som mediaplattform har vi ett större ansvar än så, ett ansvar att alltid jobba mer inkluderande för att alla mamas, och alla barn, ska känna sig sedda, lyssnade på.

Foto: @lenalidman85

För en mamma är en mamma oavsett hur just hennes barns utmaningar ser ut. Och ett barn är aldrig bara ett syndrom, en diagnos eller en funktionsvariation. Ett barn är ett barn med alla sina egensinniga, knasiga, kärleksfulla, bångstyriga, omtänksamma, tokjobbiga, busiga och fullkomligt ljuvliga sidor som ett barn har. Och det är inte så himla konstigt.”

Foto: Istock samt privata bilder: Tack till härliga Adelina och mamma Linda @teckensomstod (som idag gör en takeover på mamas insta story – häng med!), tack också till Dante och mamma @erikawesterblad, samt Elsa och mamma @lenalidman85. 

 

Läs alla våra artiklar på temat #intesåkonstigt!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!