mamas bloggare stöttar Carin Da Silva: "Vi är fantastiska mammor!"

När Carin Da Silva bloggade om att hon planerar att ha sonen Theo, 3, på förskolan när hon är föräldraledig med sin nyfödda bebis, kom kritiken som ett brev på posten. Det var många, framför allt mammor, som gick till attack och insinuerade att Carin var en dålig mamma. Flera av mamas övriga bloggare reagerade på de hårda orden och tar nu Carin i försvar.

Förskolan är alltid ett hett ämne på mama.nu och när bloggaren Carin Da Silva skrev att hon inte skulle orka ha sonen Theo hemma hela dagar när hon har en nyfödd bebis var det många läsare som rasade.

"Kan man inte ha hand om bebis och en 3-åring samtidigt så undrar jag varför man skaffar barn nummerr två?! Vem har sagt att det inte är skitjobbigt många gånger att vara förälder, men kom igen!" skrev läsaren Linda.

Detta var endast en av många kritiska kommentarer på mamas Facebook och nu har flera av mamas övriga bloggare tagit Carin i försvar på sina bloggar.

Camilla Läckberg

 skriver: "Ni som följt mig under mina 14 år som mamma vet att jag aldrig kan sluta förundras över alla dömande, trångsynta, och ja rentav elaka mammor som finns där ute. För det är just det. Mammor. Kvinnor. Medsystrar. Som istället för att stötta och peppa andra Mammor, Kvinnor, Medsystrar – lägger sin tid vid tangentbordet på att sitta där självgoda och uppblåsta av sin egen så kallade förträfflighet som mammor, och pekar finger och hackar på andra som inte gör som dem".

"Mitt barn älskar förskolan"

Även mama-bloggaren Cissi Wallin reagerade på alla hårda ord: "Vi måste väl, i systerskapets namn vara bara liite mer tillåtande mot varann? Tillåtande mot varandras olika förutsättningar och behov. Tillåtande mot att faktiskt inte alltid vara så jävla DUKTIG. Är helt övertygad om att jag, med min adhd-diagnos, kommer sätta Helmer på föris ganska snabbt efter att lillasyskonet kommit. Och vet ni? Kommer göra det med gott samvete. För han älskar förskolan. Hade han visat minsta tecken på att vantrivas hade vi såklart lyssnat till det och tänkt om."

Bloggaren Lisa "Knivlisa" Eriksson minns när hon fick Harry för tre år sedan. Då var Sixten 20 månader och Lisa hade tänkt mycket på hur hon skulle göra kring förskolevistelsen.

– En klantbekant sa ”Ska Sixten gå på förskola? Föräldrar i dag är så själviska”. Jag brukar inte låta skitsnack av den kalibern påverka mig, men när det gällde förskolan var jag själv så osäker. Sixten hade precis skolats in, så det gick inte direkt att applicera argumentet ”Storasyskonet behöver sina vanliga rutiner”,  berättar hon för mama.

[adSpace placement="manual"]

Knivlisa med Harry och Sixten när det begav sig.

Det visade sig dock att Lisa oroade sig i onödan. Från det att Harry föddes var Sixten sjuk i över tre månader, så Lisa fick både vabba och vara föräldraledig med nyfödd bebis på en gång. Dagarna fylldes av stående amning, samtidigt som hon försökte hålla rätt på en aktiv tvååring.

– Som jag önskade att Sixten hade varit på förskolan lite så att jag kunde överleva och connecta med lillebror efter två timmars sömn på nätterna. Jag har fortfarande dåligt samvete, vilket ju är sjukt, för att jag under de första tre månaderna inte kunde sitta ner och amma eftersom storebror inte kunde sitta still alls.

– Jag rekommenderar alla, som känner att de behöver, att ha syskonet på förskola. Dåligt samvete är det sista mammor behöver för det har vi tillräckligt av hur vi än gör, säger Knivlisa.

"Det blir inga barn för dig!"

Även bloggaren Hej hej vardag, som man hittar på vår systersajt amelia.se, har uppmärksammat kritiken mot Carin Da Silva: På sin blogg skriver hon: "Hur många intagningskrav ska vi ha för att få bli föräldrar?

– Heltidsjobbande? Nej tyvärr, du får inte avla. Jo kanske om du är man, det står inget i reglerna om det.

– Godis eller plast hemma? Rensa bort annars blir det avslag.

– Egna behov? Oj oj oj, dem får du göra dig av med innan vi ens kollar på din ansökan.

– Syskon på förskolan? NÄR DU ÄR HEMMA?!?? Nej det blir inga fler barn för dig, och det du har får du lämna tillbaka." Missa inte hennes fantastiska illustration på temat här.

mama ska vara en schysst mammagrupp

mamas chefredaktör Louise Bratt Tidmarsh har också reagerat på tongångarna kring Carins inlägg.

mamas chefredaktör Lollo med barnen Billy och May.

– Jag blir alltid förvånad när jag ser den här typen av mama-bashing som sker så öppet på sociala medier, och då även i kommentarsfältet bland våra bloggar här på mama.nu. Var kommer all den här elakheten ifrån?

Louise ser mama som en ”mamagrupp deluxe”, där vi stöttar och peppar varandra.

– Jag är övertygad om att man även i ”vanliga” mammagrupper, där man träffar varandra öga mot öga, kan ha olika åsikter, men att man aldrig skulle uttrycka sig elakt eller förminskande – för att man helt enkelt har vett att bete sig bättre än så, och är respektfull mot sina medmammor! Kan vi inte försöka hålla den tonen även i våra sociala kanaler? föreslår hon.

Camilla Läckberg avslutade sitt inlägg med lite pepp till alla mammor som kämpar: "Vet ni – jag, Blondinbella, Carin Da Silva mfl mfl mfl – vi är såna sjukt AWESOME morsor så vi borde få en guldmedalj utdelad varje dag så jäkla bra är vi! Mammastipendier borde utropas i vårt namn! Helgdag borde utlysas över vår ypperliga moderlighet! Det bör rapporteras på nyheterna om vilka fantastiska morsor vi är! Så det så!".

I mama nr 13 kommer vi att ha ett stort reportage kring ämnet ”Mumsplaining” – mammor som måste berätta för andra mammor hur de borde göra. Missa inte det – signa en prenumeration idag!

Och missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!