mamas bloggare gör julgodis
mamas bloggare gör julgodis

Snickerskakor och nougat till jul – bästa recepten

Får vi fresta med snickerskakor och ljuvlig nougat i jul? Här är enklaste receptet på snickerskakor.

Amy von Sydows nougat

Jag blev inspirerad av ett recept i Anna och Fanny Bergenströms härliga bok Vinterns goda ting. Kan verkligen rekommendera den boken, så mycket roliga idéer, goda recept, fina bilder...

Nougat

2 dl vetemjöl

1 tsk kanel

2 dl mandel

1 dl pumpakärnor

1 dl solrosfrön

1 dl cashewnötter

1 dl pistagenötter

1 dl hackade torkade aprikoser

1 dl honung

1 dl sirap

1,5 dl socker

1,5 dl farinsocker

ca 300 g mörk choklad

Blanda mjöl, kanel, nötter, frön och aprikoser i en bunke. Häll honung, sirap och socker i en kastrull, låt först smälta på låg värme och koka därefter häftigt någon minut. Akta, det kokar lätt över! Jag vet av erfarenhet och smält socker är klibbigt... Lägg i chokladen i sockersmeten. Rör om när den smält och blanda i nötblandningen. Häll smeten i en smord form med bakplåtspapper i botten och grädda i ugn 150 grader 30 min. Strö gärna över lite flingsalt om du gillar kombinationen salt + choklad, det gör jag. Låt svalna och skär upp!

Johanna Toftbys snickerskakor

Snickerskakor

ca 30 bitar

I burk Jordnötssmör

1dl kokosflingor

2dl ljus sirap

1dl socker

1 liter puffade riskorn

500k ljus mjölkchoklad

Rör ihop jordnötssmör, sirap och socker i en kastrull under upphettning. Vänd ner de puffade riskornen. Bred ut massan i en form som är ca 20x30cm. Ställ kallt ett tag. Smält chokladen i vattenbad eller mikrovågsugn. Bred över chokladen. Gör gärna mönster med hjälp av en gaffel. ställ kallt en stund, skär i lagom stora bitar.

Lycka till!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!