mama testar gravidträning
mama testar gravidträning Foto: Stockbyte / Getty Images / (c) Stockbyte

mama testar gravidträning

Tvillinggravida Ulrika, 38, gav sig ut med magen för att testa olika former av träning för gravida. Så här tyckte hon!

SATS BABY

”Klassen för dig som är gravid eller nybliven mamma. Så beskriver Sats sitt pass Sats Baby på sin hemsida. Men när jag kommer dit deltar inte en enda gravid i passet. Förutom jag själv förstås. Där är i stället idel mammor med bebisar från några månader och uppåt. Så något tyst moraliskt stöd av att se andra höggravida kämpa får jag inte. Men det gör inte så mycket. Att kliva upp och ner i hyfsat enkla kombinationer på stepbrädan (lägsta höjden) är både roligt, svettigt och ger en skön känsla av att ha gett kroppen och inte minst benen en genomkörare. Och märkligt nog känns inte magen alls tung eller i vägen som den vid det här laget gör när det vankas städning hemma. Sista delen av det 55 minuter långa passet ägnas åt styrka med gummiband, vikt eller – för den som har – en bebis. Också den delen funkar för mig som tvillinggravid i sjätte månaden.” Svettigt: 4. Muskelstyrka: 3. Gravidkänsla: 0. Plus: ”För alla glada bebisar som ligger framför sina flåsande mödrar. Inspirerande!” Minus: ”Att alla pass går på förmiddagar – då vi gravida för det mesta jobbar.”

FRISKIS & SVETTIS VÄNTA BARN-GYMPA

”Är du ovan att träna och anser dig själv ha dålig koordination? I så fall är Friskis & Svettis vänta barn-gympa perfekt för dig. Här finns varken kluriga stegkombinationer eller krävande konditionsträning. Dessutom består en stor del av passet av uppvärmning, nedvarvning, stretch och avslappning. Ingen risk att ta ut sig alltså. Jag gillar passet ändå. Streck- och böjövningarna som i vanliga fall kanske skulle kännas töntiga, är relevanta när magen växer och det är lätt att slå sig till ro i soffan hemma. För även om träningen är lätt motverkar den ryggvärken och ger ett endorfinpåslag. Och när jag går i trappor efter passet är benen aningen matta av alla benböj.” Svettigt: 2. Muskelstyrka: 2. Gravidkänsla: 4. Plus: ”En hel låt med bäckenbottenträningen, alltså med knipmusklerna.” Minus: ”Liiite mer flås och svett hade varit skönt. Trots allt.”

SIMNING

”Efter drygt halva tiden med tvillingar i magen börjar jag känna mig rätt så gravidotymplig. Då hittar jag simbassängen. Ahhh. Det är ren njutning. Jag känner mig som en lycklig säl i Kattegatt när jag klyver Eriksdalsbadets gröna klorvatten med målmedvetna simtag. Magen som i vanliga fall tynger neråt, lyfter mig nu uppåt. Det går till och med lättare att hålla kroppen i en schysst position än i Medelhavets salta vatten. Allt enligt fysikens lagar som här ger sig till känna genom Arkimedes princip.Lite lugnare än i vanliga fall kostar jag på mig att simma. Det är bra för den inre harmonin. Jag slipper irritera mig på långsamsimmare eller kompisar som avhandlar senaste nytt simmandes i bredd. Av det foglossningsonda i korsryggen känns ingenting och eftermiddagens ryggvärk (troligen orsakat också av stillasittandet framför datorn) är som bortblåst.” Svettigt: 2. Muskelstyrka: 2. Gravidkänsla: 3 (för de andra höggravida i duschrummet). Plus: ”Bastu efter simning ger en extra skön känsla i kroppen.” Minus: ”Simhallar verkar vara smitthärdar. Jag blir ofta förkyld efter mina besök.”

GRAVIDYOGA PÅ YOGASHALA

”Jag sluter ögonen. Försöker följa instruktionerna om att djupandas och knipa med musklerna kring ändtarm-vagina-urinrör, som yogaledaren kallar rotlås, samtidigt som vi rör oss in och ut i olika positioner som sätter min smidighet och styrka på prov. Solhälsning, hunden och katten. Inga av dem känns särskilt bekväma. Inga av dem kan jag göra lika bra som mina medgravida systrar runtomkring. Men jag ger inte upp. Att knipa och öva djupandning är bra när det jäser i magen. ’Man blir smidigare efter hand, det gäller att inte ha så stora krav på sig’, säger instruktören efter passet. En av de blivande mammorna håller med om att andningen är svår i början, men bedyrar att man snart lär sig: ’Nu längtar jag efter att komma hit och djupandas’, säger hon. Säkert är gravidyoga jättebra, men jag inser att man nog ska börja öva innan magen blivit för stor.” Svettigt: 1. Muskelstyrka: 4. Gravidkänsla: 4. Plus: ”Upptäckten av hur osmidig jag är och en gryende motivation att träna upp mig.” Minus: ”Ingen puls i träningen.”

Träning du ska undvika som gravid

Bikramyoga – yoga i 40-gradig värme – bör undvikas eftersom det är en påfrestning för kroppen. Välj gravidyoga i stället.

 All hög­intensiv träning där pulsen går över 150 bör undvikas (innebandy och basket, exempelvis).   Träning där kroppen utsätts för hårda stötar – exempelvis hopprep – bör undvikas. 

Du ska inte heller lyfta en tung skivstång, som du gör vid

 pumptränin

g

, eller göra 

raka situps

 när du börjat få mage, eftersom magmusklerna då delar på sig för den växande magen, däremot går det bra att jobba med de sneda magmusklerna.

Men jogga då? Det råder delade meningar om ifall det passar att jogga under graviditeten. Vissa barnmorskor tycker att man ska undvika all form av stötig träning under den första delen av graviditeten då risken för missfall finns, medan andra tycker att man kan fortsätta att jogga om man är en van löpare. Andra tycker att man kan jogga i början, men sluta när magen blivit större. Det här är dock alla överens om: Lyssna på kroppen, överansträng dig inte och avbryt träningen direkt om kroppen protesterar.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer