Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Malin Wollins helg i verkligheten: "Snart har någon kissat på toasitsen igen"

Författaren Mikaela Bleys beskrivning av sin helg i SvD:s helgbilaga "Perfect guide" har fått många att reagera - de flesta med skratt. Många upplever beskrivningen som verklighetsfrånvänd och bajsnödig. Författaren och krönikören Malin Wollin svarar med en beskrivning av hennes egen helg.

Fredag eftermiddag. Jag öppnar ytterdörren och minns att vi bestämde att vi skulle städa varje torsdagskväll. Jag minns det därför att en vägg av sopsaft och kissblöja slår mig som en knytnäve i ansiktet. Jag minns det därför att vi inte städade igår. Eller någon annan torsdag.

Plöjer mig fram genom barnskor, grus, kastade ytterkläder och två dagars disk. Var är livet jag drömde om, tänker jag medan jag öppnar altandörren och får in syre men förundras samtidigt över när och hur jag blev en sån som såg fram emot att få skrubba toaletten så att det känns som helg.

Tvååringen äter en rutten banan, en halvtimme senare ramlar de tre andra barnen in. Det låter som om de har slagits hela vägen hem. Det har de säkert också. Svordomarna yr, alla bara släpper av jackor, mössor, hjälmar och nycklar på golvet och så stampar de runt lite på sakerna såsom en katt sprätter jord över sin nyss lagda skitkorv. När de är färdiga med detta så försvinner de till varsin skärm i varsin del av huset.

"Städa rummen så att det är fint när vi ska fredagsmysa" ropar jag utan inlevelse eftersom det är mer troligt att jag trollar fram en charkbrickaur röven.

Klockan 16:30 ringer jag till Joachim och råmar att han ska komma hem vilket han gör en halvtimme senare. Jag tittar på honom som om han är läkare utan gränser.

Medan barnen slåss om vem som ska ha den stora datorn dammsuger Joachim grus och jag städar de tre toaletterna. Om tio minuter har någon kissat på sitsen igen. Betraktelser från en toaring, tänker jag och precis då slår blodsockerfallet till på allvar. Går ut i köket och häver det med en näve Dumle från kvällens påse.

Ber Joachim laga mat. Han gör tryffeltacos till barnen och pasta utan kärlek till oss. När vi har städat halva huset tar vi varsin Martini och poppar popcorn till barnen innan de har blivit för vilda och högljudda.

Klockan 20 tittar vi på ett TV-program som ingen är nöjd med eftersom vi är sex personer i spridda åldrar.

Sedan lägger vi varannan unge tills vi är klara och somnar i varsin del av soffan.

På lördagsmorgonen uppdagas att det inte finns bröd till Joachim.

"Men jag hade köpt en limpa och lagt den i frysen" säger jag

"Ja, och den har jag ätit upp", säger Joachim

"Men jag kunde ju inte veta att du visste om att den låg där."

"Men jag bad dig ju köpa bröd."

"MEN JAG VISSTE INTE ATT DU VISSTE OM DET JÄVLA BRÖDET I DEN JÄVLA FRYSEN."

Vi äter frukost till tonerna av Ring så spelar vi och mina SHHHHH. Alla har sin egen mejeriprodukt, köksbordet ser ut som Icas provkök. Fredagsbuketten jag inte har köpt får inte plats.

Klockan tio kommer de två äldsta barnen upp och sparkar varandra i luften över de sista flingsmulorna.

Vi åker på utflykt till Öland, någon blir åksjuk innan vi kommit ut på bron.

"JAG VILL INTE HA DEN HÄR LÅTEN."

"JAG ÄLSKAR DEN HÄR LÅTEN."

På kvällen har vi gäster och jag städar huset ännu en gång. Gjorde jag inte det här igår? tänker jag och duschar en toasits.

En timme innan gästerna kommer inser vi att vi glömt en ingrediens och kör till Ica i vredesmod.

Klockan 18:01 kommer gästerna och jag har inte hunnit sminka mig eller borsta håret eftersom jag har fjäskstädat fyra barnrum. Mumlar könsord för mig själv om hur ful jag är och vilket offer jag är som aldrig kan få vara sminkad när det kommer folk.

Vi äter middag och dricker vin från en box vi hittade längst in i matkällaren eftersom någon glömde handla på systemet.

Kvällen slutar precis som fredagskvällen, bara lite tidigare.

Vaknar på söndagen full av energi efter insikten att jag har en fot i ögat och en fot där solen inte lyser från barnet som mitt i natten har lagt sig vid våra fötter.

Till frukost får alla välja vad de vill, alla tar mjölk med flingor. Sedan städar jag köket i en timme.

Nu är det skjuts till fotboll och dans. Vid fyratiden börjar familj och barnens vänner ramla in. Ingen hjälps åt att laga mat och duka.

Barnen spottar ut glassen när de inser att den är så gammal att den har päls och är jämnårig med ett av mellanbarnen.

På kvällen dricker vi de sista dropparna ur vinboxen. Inte för att det är nyttigt utanför att det är måndag i morgon.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!