Malin Wollin: "Så kom barnen och drömmarna blev plötsligt mindre"

Förr, skriver Malin Wollin, var drömmarna så stora. Därefter lite mer realistiska, så det är väl ändå inte för mycket begärt att fantisera om att få bajsa i fred?

Jag minns hur jag drömde en gång i tiden. Stora drömmar. Väldiga drömmar. Perversa fantasier.

Det fanns ingen måttfullhet i mina önskningar, allt var möjligt. När jag var ett barn och låg i den rosabäddade furusängen och skrev i en parfymerad dagbok drömde jag om att bli miljonär med jättemånga miljoner, ha hus med åttahundra rum, guldkranar i badrummet och hästar i ett vitt stall. Välkammade gräsmattor, olagliga att beträda. Jag skulle bära krispigt vita ridbyxor, helskodda med äkta mocka. 

När jag blev ung tonåring och bara ville fly bort kunde jag drömma att jag vaknade en morgon och alla människor i hela världen var borta. Alla utom jag och killen jag åtrådde mest på Funkaboskolan. Vi skulle hitta varandra i den övergivna världen, fatta varandras händer (det skulle visa sig att han var ÄNNU kärare i mig än jag i honom) och försöka överleva tillsammans i det ödelagda landet. 

Vi skulle gå in på grekiska mysrestaurangen och äta kebab direkt från stången. Vi skulle ta nya Levi’s 501:or från märkesbutiken och se romantiska filmer på biografen. För att avsluta dagen skulle vi bryta oss in i simhallen och bada i bubbelpoolen. Sedan skulle han kyssa mig ödesmättat och mystiskt i mörkret och jag skulle dö dåndimpsdöden. Mer än så hade jag inte räknat ut, det skulle bara vara han och jag och evigheten i ensamhet, amen.

Så blev man lite äldre och började drömma lite mer återhållsamt. Tjäna egna pengar. Gärna många pengar på ett jobb där man var tvungen att klä sig snyggt och gå skyndsamt i viktiga korridorer (vad arbetsuppgifterna bestod i var mindre viktigt).

Och så kom barnen och drömmarna blev mindre. Och utan att man förstod vad som hade hänt var drömmarna plötsligt så små att man inte kunde se dem med lupp.

Jag står böjd över spjälsängen, ni vet i den där ställningen som kiropraktorn drömmer mardrömmar om. Ställningen som utan förvarning en dag säger ”SNAP” och så kan du inte röra dig på en vecka. 

Jag står där med min onaturligt böjda kropp och min söta älskade bebis har varit vaken i två timmar. Missnöjd och vaken. Jag har ammat bysten till två skrynkliga lovvikavantar. Hela jag är en ballong som någon blåst upp och sedan släppt i väg i rummet. Jag är ballongliket som ligger i ett hörn, jag har någons saliv på mig och jag är fullständigt uttömd och dränerad. 

Han vill bara inte somna. Men egentligen vill han ju det. Han vet det, jag vet det. Men han kämpar. Måste vara vaken. 

Jag pockar och lockar med nappen, klappar på kinden, lägger min andra hand på bröstet med fingrarna inlindade i hans händer så att han ska tro att jag ligger bredvid honom. Jag är slug som en röd räv. 

Men det fungerar inte. Han stånkar och skrynklar sitt ansiktsskinn så att han ser ut som en stressad farbror. Det vill sig bara inte. Och jag sätter mig ner på sängkanten och ger upp. Okej, var vaken tills du tar studenten, tänker jag patetiskt och trotsigt. 

Och så verkar det som om han är på väg att komma till ro. Och jag hoppas. Och jag vågar drömma. Jag släpper tanken fri. Och vet ni hur drömmen låter? Jag ska berätta. 

Om du somnar nu lille vän, då ska jag ... bajsa.

Jag ska lämna dig här så att du får sova i fred och så ska jag låsa in mig och bajsa som vore det en vacker ceremoni. För mig själv. Sedan ska jag bocka av det på Att göra-listan. Nummer 1. Tömma tarmen.

Jag behöver inte komma hem till mitt stall med nyduschade araber. Jag behöver inte en himmelssäng med skir siden.

Jag behöver bara ett toalettbesök. Kanske läsa en intervju i mama. Kanske en frukost där jag hinner dricka upp teet innan det är kallt och beskt. Kanske en liten poddsändning i hörlurarna. 

Och sedan mitt söta barn, när du går på högstadiet och drömmer om att alla människor har försvunnit och du sitter i en bubbelpool med Elsa i 8C, då ska jag drömma om ett pittoreskt hus i Toscana. 

Och om du bara somnar så att jag får bajsa i fred så får du hälsa på mig i min dröm.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!