Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Malin Wollin: "När jag hör kodordet bajs, då lyssnar jag"

Hysteriskt nästan alla sekunder. Välkommen till Malin Wollins värld.

Många frågar mig: ”Fyra barn, wow, hur är det egentligen?” Och jag har ingen aning.

För såvida man inte föder fyrlingar så är det ju inte så att man plötsligt en dag vaknar och utropar: VEM HAR LAGT FYRA BARN HÄR PÅ GOLVET? Även om det många gånger kan kännas så när man vaknar upp efter en dröm som går ut på att jag är en bekymmersfri kvinna i vacker storstad (Prag) och cyklar gatan fram med grönsaker från torget i korgen.

I stället är fyrabarnstillvaron en fyrstegsraket som pyser längs tändningstråden och exploderar i och med födelsen av barn nummer fyra och plötsligt står man inför fullbordat faktum. Man har fyra barn och stjärten är så ägd. 

Hej då till allt vad bekvämligheter och sinnesro och tid över till att tänka en fullgången tanke. Flera gånger om dagen kan jag komma på mig själv med att tänka: ”Nu ska jag tänka färdigt den där tanken jag påbörjade för en timme sedan”. För att inte tala om när jag ska berätta något för Joachim. 

”Och då sa …””MAMMA””…sa han att …””MAMMAA””… att jag inte skulle””MAMMAAAA””… skulle lägga””MEN MAMMA HAN HAR BAJSAT VARFÖR LYSSNAR DU INTE””VARFÖR SA DU INTE DET PÅ EN GÅNG? VAR ÄR BAJSET?”

Jag kan dagdrömma mig igenom ”Mamma, jag brinner!”, ”Mamma, Arvid har fastnat med huvudet i trappan!” och ”Mamma, det står en läskig gubbe på altanen!”. Allt detta kan jag stänga ute. Men om någon ropar bajs. Bajs är sannerligen lösenordet till mitt öra. Bajs kan betyda att det läcker på andra saker. Bajs kan betyda sanering som tar en timme. Bajs kan få ödesdigra och långtgående konsekvenser. Så när jag hör kodordet bajs, då lyssnar jag.

På kvällen när jag lägger mig tänker jag för mig själv: ”Har jag lyssnat i dag? Om ja, vad var det för kvalitet på lyssningen? Var lyssnandet uppmärksamt eller dimmigt? Var det långt eller kort?”

Jag kommer nästan alltid fram till att det var en lyssning av sorten: ”Nu lyssnar jag lite på dig, så, nu lyssnar jag lite på dig. Du där borta i hörnet, dig lyssnar jag på i morgon mellan klockan 11:00 och 11:20 och sedan ska jag lyssna på när din lillebror gör gulliga utrop som ingen förstår. Jag är en dj i ett diskobås som scratchar lite på den skivan och sedan lite på den skivan. Ingen hel låt. Någonsin.” 

Fyra barn. Stress i garderoben, stress i badrummet, stress i hallen, stress i bilen, stress i hypotenusan. 

Men det märkliga och magiska är sedan hur det helt plötsligt svänger. Det skulle ju aldrig hända på havet att du ena sekunden står med din båt på toppen av en vrålande våg med en blixt i huvudet för att i nästa ligga förtöjd i en sällsam vik med stiltje och iskall paraplydrink i högerhanden. 

Men så är det med fyra barn. Ena sekunden: HYSTERISKT därför att ett barn hänger med munnen runt din ena bröstvårta utan att hålla i sig, en fyraåring sitter på toaletten och bajsar löst, en elvaåring gråter därför att matten är svåååår och nioåringen sitter på sitt rum och känner sig negligerad på grund av allt ovanstående så du måste ha dåligt samvete för det samtidigt som du ger mjölk från din kropp, torkar med din hand och pedagogpeppar med din mun. 

Och så kommer det en cool briiiiiiis och så är det tyst därför att det är lördag och i går hade ni kalas så det är extremt städat, till och med listerna är avtorkade, bebisen sover på sidan som ett fotografi, niopåringen är på fotbollscup med farfar, fyraåringen hälsar på hos mormor och morfar, och elvaåringen målar i källaren tillsammans med en kompis. 

Kan ni höra ljudet?Nej, just det. 

Och så plötsligt går dörren upp och alla brakar in samtidigt och man tänker: ”Nu ska jag lyssna noga på vad alla har gjort. Samtidigt.”

Krönikan har varit publicerad i mama nr 4, 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!