Foto: ©Rickard L. Eriksson/New Art Production AB (info@

Malin Wollin: "Konsten att tappa bort en dammsugare"

Att steka pannkakor samtidigt som hon ammar är ingen match för Malin Wollin – men att hitta dammsugaren kräver en CSI-utredning.

Som förälder utvecklar man olika färdigheter. Innan jag fick barn kunde jag till exempel inte steka pannkakor och amma samtidigt. Det kan jag nu. På vägen tappar man dock en del andra kompetenser. Som att hitta något. Vad som helst.

Jag kan fråga min nioåriga dotter var den där lilla mössan till hennes pet shop-bebis ligger. Hon försvinner in på sitt rum som en hamster till sitt burhus och kommer ut med den efterfrågade mikroskopiska tingesten mellan tummen och pekfingret. Hon kanske inte har lekt med den på sju veckor, ändå vet hon exakt var den befinner sig vid varje givet tillfälle. Och då ska man veta att hon inte är särskilt ordningsamt lagd. Hon bara vet. Hennes hjärna vet. Hon minns var hon såg den senast, hon går dit och bara PLOCK. 

På samma sätt har de en nordkoreansk koll på vilken sak som är vems. Jag vet inte hur många pet shops som ligger utspridda över huset. I lådor, under möbler, i väskor, i källaren, i skor i klädkammaren. Men vilken pet shop jag än plockar upp och frågar ”vems?” så kommer svaret som om det satt fast i själva frågan. ”MIN!” eller ”Inte min”. Hur är det möjligt att de vet? Jag skulle inte ens veta om de bara hade var sin pet shop. 

Det är trolleri och magi, häxkonst. 

Själv slarvar jag bort dammsugaren. Flera gånger i veckan. Jag springer från rum till rum, svärande och skrikande: ”Man kan inte tappa bort en DAMMSUGARE.” Men det kan man. Jag kan. Jag startar utredningar och pekar ett anklagande finger mot barnen. Ja, just det, för det är ju så rysligt sannolikt att de skulle röra den. Risken att dammsugaren, med deras hjälp, förflyttat sig in till deras rum är mindre än storleken på en vårta på en lus. Men jag måste ju avfärda mina potentiella gärningsmän. 

Och lakan. Vet ni hur många lakan jag har köpt? Inte jag heller. Men varje gång jag befinner mig på Ikea tänker jag: bäst att köpa två lakan à hundra kronor för det är säkert brist hemma. För jag hittar aldrig lakan när jag ska bädda rent. Ett lakan har jag klippt hål i när någon skulle vara spöke så det kan jag räkna bort. Men resten? Strumpor som försvinner kan jag tolerera. Att det ligger fyrtio, jag överdriver icke, ensamma strumpor bara i ettåringens låda kan jag stå ut med. Men jag orkar inte att tygstycken som mäter 200 gånger 250 centimeter försvinner som om de vore dammpartiklar i ett svart hål. 

När jag träffade Joachim orkade jag aldrig ens kolla efter en andra gång. Jag köpte nytt för att undvika ett sammanbrott. JAG KOMMER ALDRIG HITTA DEN! utropade jag teatraliskt och drog Visakortet i närmsta butik.

Men Joachim såg på mig med förakt. Först och främst: man ska vara försiktig med sina saker. Och för det andra: saker försvinner inte, de finns någonstans. Även det mest borttappade har sin plats. 

Så jag utvecklades. 

Nuförtiden kör vi Joachims sökmindmap. ”VAR ÄR MINA BILNYCKLAR”, vrålar jag i hallen, spottar och fräser och kväver könsord som vill sjunga ut i en vansinnesaria så att fåglarna lyfter från sina grenar. 

Då kommer Joachim till myndig räddning. ”Var hade du den senast? Vart gick du sedan? Vad hade du på dig? Kan den ligga i bilen? Bytte du handväska?” Sådär håller han på tills jag hittar rätt och sedan blir han väldigt spydig och rak i hållningen och struttar runt som om han vore Sherlock Holmes. 

Jag står verkligen ut med att han alltid är så rådig och att ingenting någonsin är ”mystiskt försvunnet” eller ”stulet av en kriminell mastermind” utan bara ”bortslarvat av mig”.

Det finns bara en lösning på mitt bryderi.

 

Jag måste sluta tappa bort saker.

Krönikan har varit publicerad i mama nr 7, 2014.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer