Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Möt våra mäktiga mamma-magar!

Stor som liten, med eller utan ränder och skrynklor – att magens utseende förändras efter en graviditet kan nog alla skriva under på. Möt tre mamas som jobbar på att acceptera sina mammamagar, på sitt eget sätt.

Foto: Hannah Hedin
Sandra Uhrdin med sönerna Leon och Milo.
Sandra Uhrdin med sönerna Leon och Milo. Foto: Hannah Hedin / mama

Tvåbarnsmamman Sandra Uhrdin: ”Varje bristning är unik”

Sandra Uhrdin

Ålder: 28.

Familj: Sambon Kristoffer, 36, sönerna Leon, 3, och Milo, 1.

Gör: Maskinoperatör.

Instagram: @sandrauhrdin

Sandra Uhrdin, 28, tycker att det bästa en mamma kan ge sig själv – och sin kropp – är tid.

– Jag älskade inte min mammamage direkt efter mina förlossningar, och jag har stått och speglat mig med onda ögon, men jag har alltid sagt att jag ska ge den tid. Ge den tid och lära mig att älska den för hur den ser ut. Det kan ta ett – eller fem – år att acceptera den, men en mammamage är något att vara stolt över. Tänk på vad den har åstadkommit!

I Sandras instagramflöde finns flera bilder på henne där magen visas – i korta sporttoppar, bara underkläder eller bikinis – och ofta tar hon upp ämnen som rör just mammakroppen, förlossningsskador eller amning.

– Jag är stolt över min kropp, den har gett mig två fantastiska söner! Min uppfattning är att för många är för hårda mot sig själva och jag hoppas kunna inspirera fler till att vara stolta istället.

Sandras inställning till kroppen har dock inte alltid varit densamma, utan har även den förändrats med tiden.

– Det blir bättre och bättre för varje år som går och barnen har bidragit en hel del till det. Om jag skulle ha berättat för mitt 20-åriga jag att jag idag skulle visa magens valkar och skrynkliga hud för tusentals människor så hade jag aldrig trott på det.

Foto: Hannah Hedin / mama

Vad får du för kommentarer när du gör just det?
– Majoriteten av kommentarerna är positiva. Folk uppskattar att man delar med sig av den nakna sanningen. Men det finns självklart även en och annan negativ kommentar, någon hade skrivit ”vidrig” under en sådan bild och en annan kommenterade med en emoji som spyr, men jag väljer att inte lägga så stort fokus vid det.

Även dina bristningar har fått inlägg tillägnade sig, hur ser du på dem?
– Varje bristning är unik och har en historia bakom sig, precis som ärr eller födelsemärken, de är alla vackra och man lär sig att leva med dem.

Du skriver att alla mammamagar är perfekta.
– Ja, jag menar att ingen ska behöva känna att man inte duger, att alla mammamagar är perfekta som de är. Dagarna efter att Milo kommit tyckte jag att min navel var så ful att jag googlade navelplastik, men nu älskar jag den för den fina historia som den bär med sig.

En av Sandras bilder där hon visar sanningen om kroppen efter förlossning, och hur lätt det är att luras av instabilder, fick internationell spridning och sajter som Cosmopolitan och Popsugar hörde av sig.

– Det var väldigt kul, det var flera internationella tidningar som ställde frågor och bad om tillåtelse att dela mitt inlägg så det kändes bra att de verkade uppskatta det och ville lyfta ämnet.

Trots att Sandra tränat mycket i sitt liv blev hon förvånad över hur starkt hennes kropp reagerade, och hur stor påfrestningen på kroppen var, under de sista veckorna av graviditeten. När hon väntade Leon sjukskrevs hon i vecka 30 på grund av outhärdliga ryggsmärtor.

– Jag skulle gå ut på en lång promenad runt sjön men 30 sekunder senare var jag tillbaka hemma. Kristoffer trodde att jag hade glömt mina hörlurar, men jag hade bara gått till brevlådan fram och tillbaka med gråten i halsen för att jag hade så fruktansvärt ont i ryggen och sammandragningar. Smärtorna i ryggen försvann dagen efter båda förlossningarna.

Hur visste du när kroppen var redo för träning igen?
– Till en början så gick jag bara promenader, sedan började jag med mammacrossfit och tog en privatlektion med fokus på mammamage där jag fick ta del av många bra övningar som visade vad min mage klarade av där och då. Jag har fortfarande en delning på magen som jag jobbar på.

Vad var den jobbigaste kroppsförändringen med att bli gravid?
– Det som var jobbigast för mig var att jag lade på mig så mycket vätska och det kändes som att ingenting passade längre – särskilt min förlovningsring. När jag var tvungen att lägga den på hyllan så blev jag ledsen och försökte sedan få på den varje dag efter förlossningen, men jag tror att det tog en och en halv månad innan den passade igen.

Vad är bättre med kroppen nu?
– Jag upplever att min förbränning har blivit bättre efter graviditeterna och det har nog en del att göra med amningen eller att jag passar upp på barnen så mycket. Sedan fick jag lite mer former och det är ju aldrig fel.

Idag har Sandra en annan relation till kroppen än före graviditeterna.
– Nu bryr jag mig inte om vad andra tycker om min kropp, det gjorde jag mycket mer när jag var yngre. Jag uppskattar den mer nu och är verkligen tacksam för den.

Jessica Lagergren med dottern Elsa.
Jessica Lagergren med dottern Elsa. Foto: Hannah Hedin

Gravida mamman Jessica Lagergren: ”Jag ser mig själv genom ett rosa fluff”

Det lyser om Jessica Lagergren, 33, just nu. Dottern Elsa är med på plåtningen och i magen växer ett syskon till henne.

Jessica Lagergren

Ålder: 33.

Familj: Sambon Andreas, 40, dottern Elsa, 3,5 år, katten Signe + lilla frö i magen.

Bor: Utanför Stockholm.

Gör: Bloggar på jessicalagergren.se och jobbar som content producer.

Instagram: @jessicalagergren

– Jag ser mig själv genom ett rosaskimrande fluff när jag är gravid! Jag ser bara en vacker kropp som bär ett annat liv. Det är också under graviditeten jag inser hur magisk kroppen är och hur mycket jag klarar av.

Men Jessicas relation till magen har inte alltid varit rosaskimrande.
– Innan min första graviditet hade jag en ganska ansträngd relation till just magen. Jag var väldigt noga med att ha kläder som inte framhävde den, men under graviditeten var det som att allting ändrades, helt plötsligt trivdes jag bäst i tighta kläder och ville gärna framhäva magen. Jag kände mig otroligt vacker som gravid! Jag hade inga bristningar på magen innan jag blev gravid första gången och jag kommer ihåg att jag tyckte att det var jobbigt när de dök upp. Men ju längre tiden gick, desto mindre brydde jag mig om strecken på magen. Idag tänker jag inte ens på att magen är randig.

Med gravidmagen kom många nya självinsikter.
– Att vara enäggstvilling har för mig inneburit att bli jämförd – i allt. Vem som fick bröst först, vem som fick mens först, hur snabbt man sprang och allt som hör kroppen till. Jag tror att de flesta jämför sig själva med andra, så att vara tvilling och att andra jämför en med någon som ska föreställa ens exakta avbild är väldigt jobbigt. Det är frustrerande att aldrig få vara sin egen person, men fördelarna med att vara tvilling överväger helt klart nackdelarna.

– Nu har jag lyckats acceptera min kropp mer än jag gjort innan och jag försöker bli bättre på att inte kritisera den. När jag var yngre var det nästan bara ögonen som jag tyckte om med mig själv. Idag tycker jag att det är sorgligt att jag kände så, men jag har accepterat att det har tagit den tiden det har tagit för mig att tycka om mig själv för den jag är.

Vilka fler positiva förändringar i kroppen förde din förra graviditet med sig?
– De positiva förändringarna är att jag ser på mig själv på ett annat sätt efter Elsa. Jag tänker också mer på hur jag pratar om kroppen framför henne. Att jag aldrig någonsin påpekar min egen storlek eller klankar ner på mig själv.

Under förra graviditeten hade Jessica stora problem med foglossning, något hon hoppas slippa denna gång, för träning och rörelse är något hon cravar – även om det går i perioder.

– Idag blir det mest långa promenader, men jag längtar tillbaka till gymmet. Det bästa som finns är att få adrenalinkickar av just träning. Jag är en mästare på att hoppa på extrema saker och sedan tröttna. Ett exempel på det är att jag genomförde ett halvmaraton i våras. Jag sprang hela vägen, i 2,2 mil. Efter det tappade jag helt suget för att springa, även om jag klarade utmaningen. För mig har det alltid varit svårt att hitta balansen, och det är något som jag tror att jag kommer behöva jobba med hela livet.

Elsa är 3,5 år. Vad tänker du att du vill lära henne om kroppssyn och normer i framtiden?
– Att det är okej att se ut hur som helst. Att ingen annan någonsin har rätten att påpeka eller kommentera hennes kropp. Jag vill lära Elsa att vara stolt över sig själv, att hon inte behöver anpassa sig efter normer eller samhällets syn på kroppen. Att hon duger som hon är.

Niki Svärdsén med döttrarna Tindra och Delta.
Niki Svärdsén med döttrarna Tindra och Delta. Foto: Hannah Hedin

Tweenie-mamman Niki Svärdsén: ”Jag skäms inte över mina bristningar”

Nikki Svärdsén, 28, startade ett instagramkonto när hon behövde förändra sin syn på sig själv och sin kropp.

Nikki Svärdsén

Ålder: 28.

Familj: Döttrarna Tindra, 11, och Delta, 9.

Bor: I Solna utanför Stockholm.

Gör: Arbetar på en marknadsavdelning.

Instagram: @baranikki

– I våras kände jag mig fast i min egen kropp och i mina negativa tankar. Jag var i min bästa fysiska form någonsin tills det att jag fick en ryggskada som gjorde att jag knappt kunde röra mig. Efter det gick jag runt och väntade på att min rygg skulle bli bättre så att jag skulle kunna börja träna och bli smal igen. Smal och snygg. Då slog det mig: Jag visste inte om jag någonsin skulle kunna komma tillbaka dit – eller ens om jag ville. Och så började jag tänka ”varför går jag och väntar på att börja leva och vara nöjd med mig själv?”. Jag var trött på att vänta, jag ville börja tycka om mig själv, acceptera mig själv så som jag är här och nu. Då startade jag @baranikki. Då tog jag tillbaka min egen kropp.

Varför ett instakonto?
– Jag hade börjat följa några kroppspositiva instakonton, men kände att mitt gamla konto innehöll en hel del folk – modeller och kändisar – som fick mig att känna prestationsångest. De kroppspositiva kontona gav mig så mycket och lärde mig om mina tankar om min egen kropp och då ville jag göra någonting liknande. Ta kontroll från början. Så jag startade kontot.

I insta-presentationen står det ”Just trying to love myself”, men Nikki är inte där än, och vet inte om hon någonsin kommer göra det fullt ut.

– Det är en ständig process. Jag vet inte om jag kommer komma dit hundra procent av tiden och alltid älska mig själv. Men jag kan känna att jag fått ett nytt förhållningssätt, jag är mycket snällare nu och kan se många bra saker i mig själv, känna mig bra under längre perioder av livet. Målet har inte varit att älska mig själv jämt men jag kan verkligen känna att jag tycker om mig själv.

Du har två döttrar. Hur förändrades din kropp när du var gravid?
– Det hände väldigt mycket. Jag var ung så det kändes som att min kropp klarade mycket, men jag fick en hel del bristningar på magen och mina bröst växte otroligt mycket. Jag var i tidiga 20-årsåldern och hade en mammakropp att förhålla mig till, vilket var svårt för mig. Jag ville vara som alla andra 20-åringar.

Och efter första graviditeten startade jojobantningen.
– Efter att jag hade fått min första dotter började jag träna jättemycket och äta alldeles för lite, just för att jag ville hitta tillbaka – och till och med få en kropp som jag inte ens hade haft före graviditeten! Jag kände ännu mer press över att bli smal efter graviditeten, och det höll i sig till min andra dotter. Och det fortsatte även efter henne… Jag gick upp och ned i vikt. Ibland var jag i en fysisk form jag gillade, men jag var aldrig på en bra plats psykiskt. Jag var aldrig nöjd ens när jag hade gått ner i vikt och var vältränad.

Tror du att du skulle gjort likadant om du var gravid idag?
– Nej, jag skulle haft ett helt annat förhållningssätt. Skulle inte känna samma press och stress efter en förlossning.

Pratar du med dina döttrar om kroppen och synen på den?
– Det genomsyrar hela livet vi lever. Vi pratar om att alla kroppar är okej och att man inte är dålig för att man är tjock. Vi pratar inte om dieter och jag säger inte nedlåtande kommentarer om mig själv. Tindra och Delta vet att jag driver kontot och jag har pratat lite om hur samhällets normer ser ut, men att man inte måste sträva efter att uppfylla dem.

Vad har du för relation idag till din mammamage?
– En bra relation. Den blir hela tiden bättre. Det är inte så att jag älskar den mer än något annat, men jag kan titta på mina bristningar och känna att de uppkommit på grund av något fint. Jag skäms inte över dem eller för att visa upp magen, som jag gjorde förut. Jag accepterar magen som en kroppsdel hos mig som jag varken älskar eller hatar.

Fler mammamagar vi älskar att följa

Mammor som bjuder på sig själva och backar andra mammor – vi får inte nog av dem! Här är ytterligare tre fantastiska mamas som sprider varma vindar på Insta.

Moa Hjelmer, tvåbarnsmamma och friidrottare:
”Idag bjussar jag på hur en elitidrottare kan se ut, läckert va! ’Är det där fett?? Var är musklerna??’. Japp massa fett! Vad bygger man muskler av tror ni? Jo musklerna finns där på insidan, där dom gör mest nytta! Varför är det här viktigt? Att lägga ut bilder på en kropp som inte är så ’snygg’(?!), vältränad (??) eller symmetrisk? Jo för att de flesta av oss har inte perfekt trimmade kroppar utan något mer åt det här hållet. Men vi blir matade med bilder på (enligt normen) den perfekta kroppen och det skadar oss. Att jämföra sig med ett ideal som många gånger är ouppnåeligt får oss bara att må dåligt och försämra vår självkänsla. Men om vi får bilder i flödet av kroppar som inte följer idealet så kan det hjälpa oss att få en mer nyanserad bild av hur vi ’borde’ se ut och kanske också få oss alla att må bättre 😊 Jag tränar 6 dagar i veckan och är Sveriges genom tiderna snabbaste kvinna på 400m. Och jag ser ut såhär. Fett, ärr, skavanker och snygg ändå!”

Hot mamas! Moa Hjelmer och Fi Lindström.
Hot mamas! Moa Hjelmer och Fi Lindström. Foto: @moahjelmer @heltenkeltfi

Fi Lindfors, tvåbarnsmamma, kroppsaktivist och marknadschef:
”Nu när är det höst och lite grått vill jag passa på att bjuda på lite klatschiga bilder på en jävligt snygg badbrutta som fullkomligt ägde stranden i somras. Inte en enda dag av denna extremsommar slösades bort på grund av någon föreställning eller tanke om att min kropp inte skulle duga. 

Jag badade massvis, hoppade från bryggor, lekte i sanden med kidsen, klättrade i träd, plockade smultron och busade – allt med så lite kläder som möjligt på mig för att: varmt. Jag vill påstå att en inte kan njuta av livet och stunden fullt ut om en samtidigt oroar sig över hur magen ser ut eller vad andra människor ska tycka om ens kropp. 

Jag säger inte att en behöver älska sin kropp, jag tror mer på att sluta bry sig så mycket. Att komma till ett ställe med sig själv där en knappt reflekterar över den alls. Det är bara en kropp och vad andra människor tycker – och ännu mer vad du tror att ändra människor tycker – borde aldrig få spela in eller begränsa dig.

Vad skulle du göra och hur skulle du leva om du fick reda på att du var döende? Inte för att dra ned nån stämning här, men du ÄR döende. Precis som alla andra. En dag i taget.”

Amanda Gunnarsson 1) pre-preggo, 2) när hon väntade sina tvillingar och 3) efter graviditeten.
Amanda Gunnarsson 1) pre-preggo, 2) när hon väntade sina tvillingar och 3) efter graviditeten. Foto: @amandaagunnarsson

Amanda Gunnarsson, tvillingmamma, personlig tränare och kostrådgivare:
”Min kropp idag, för sex månader sedan och för 14 månader sedan. Jag tittar tillbaka på dom senaste 14 månaderna och förundras över hur kroppen har förändrats. Från sommaren 2017 då jag blev gravid till idag. Att gå igenom en graviditet har satt sina spår. Psykiskt har tankarna gått upp och ner över hur kroppen har känts. Men idag kan jag inte vara mer än stolt över den. När jag blickar tillbaka på vad den har gett mig känner jag tacksamhet. Mina livs mirakel har märkt mig livet ut, men livet har också berikat mig med två underbara killar. Dom där märkena påminner mig om just det.”

Läs mer: 6 stolta mama-läsare om sina efter-graviditeten-magar
Läs mer:
Influencermammorna som hyllar sina mamma-magar