Livsmedelsverket: Barn ska inte äta riskakor

Riskakor innehåller så höga halter av det cancerframkallande ämnet arsenik att barn under sex år inte ska äta dem alls, enligt Livsmedelsverkets nya rekommendationer. Vanligt ris bör inte barn äta mer än fyra gånger i veckan.

Ris innehåller så höga halter av arsenik, som är cancerframkallande, att Livsmedelsverket har ändrat sina rekommendationer.

– Vi visste redan att det fanns arsenik i ris. Det vi nu har kommit fram till är att vissa produkter på marknaden innehåller ganska höga halter. Bland annat så har vi ett råd om att barn som är under sex år inte bör äta riskakor, säger Emma Halldin Ankarberg, toxikolog på Livsmedelsverket till SVT.

Även vanligt ris bör man vara försiktig med. Enligt de nya råden bör inte barn äta risprodukter mer än fyra gånger per vecka. Detta gäller även barn som är äldre än sex år.

Som risprodukter räknas exempelvis risgrynsgröt, risnudlar, rismellanmål och rispuffar.

Även vuxna som äter väldigt mycket bör dra ner på konsumtionen.

– Om man äter ungefär som de flesta gör i Sverige, att man äter ris ett par gånger i veckan, då behöver man inte oroa sig för det, säger Emma Halldin Ankarberg.

– Vuxna kan äta riskakor ibland beroende på hur mycket annat ris vi äter, säger hon.

Livsmedelsverket poängterar även att ekologiskt ris innehållet lika mycket arsenik som icke-ekologiskt ris, medan råris innehåller högre halter arsenik än basmati- och jasminris.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer