Linda Gullberg med maken Peter och dottern Nico, 3.
Linda Gullberg med maken Peter och dottern Nico, 3.

Lekfullt 50-tal hemma hos designern Linda Gullberg

Det var omedelbar kärlek när skodesignern Linda Gullberg, mamma till Nico, 3, mötte sitt drömhus i Stockholmsförorten Farsta. Nu driver hon egna företaget Mina shoes hemifrån.

När Linda Gullberg – som då var gravid med dottern Nico – och hennes man Peter flyttade från sin etta i Stockholms innerstad till Farsta för tre år sedan, kände de inte någon i området och hade bara varit där en gång.– Vi trodde att Farsta var ett betonggetto, men gick på visningen ändå för att vi gillade huset. Dessutom är vi båda uppvuxna i hus och det kändes som ett naturligt val att flytta ut från stan när vi skulle få barn, säger Linda. – Det visade sig att det bara tog en kvart att åka hit från centrala Stockholm, och dessutom var området hur mysigt som helst. För att inte tala om huset. Vi kände direkt att vi ville bo här.

Vad var det ni gillade så mycket med huset?– Att nästan allt är kvar från när det byggdes 1958. Det hade bara varit två ägare före oss, och de hade inte gjort om nästan någonting utom att sätta upp tapeter. Golv, kök och trappräcken var original. Vi har bara bytt fönster, rivit en halv vägg i köket och fräschat upp ytskikten. Det som tog längst tid var att försöka få ner en sjögrästapet. Det var nästan omöjligt.

Hur gjorde ni för att få ner den?– Skrubbade, gnuggade, slet och drog och hällde vatten över den. 

Radhuset, som ligger på en liten höjd några minuters gångväg från pendeltågsstationen, är byggt i fyra halvetage med kök och matrum som naturlig mittpunkt på plan två. På nedersta planet ligger det stora badrummet – med nytt, schackrutigt golv och fristående badkar som snart ska bytas mot ett inbyggt – samt tvättstuga, snickeri/hobbyhörna och Lindas (ganska stora, och inbjudande brokiga) klädkammare. 

En halv trappa upp ligger Lindas kontor bredvid köket, och på nästa plan ligger entrén och hallen, Peters klädkammare – ”men den får han nog ge upp när Nico blir lite större” – och ett litet badrum med 70-talsporslini grönt. Samt det stora sovrummet där en vacker gammal soffa har blivit sänggavel.

I sovrumsfönstret står Lindas samling av rosengömmor (sådana där stora glaskulor med plastrosor i som ens mormor brukade ha). – Jag samlar på dem, men nu börjar de bli svåra att hitta på loppis, säger Linda, som även har ett stort antal fina hattaskar och en fäbless för små plastpärlor.

Du verkar väldigt pysslig?– Ja, Nico hinner tröttna innan jag är klar, jag sitter där i evighet och pillar med hennes pärlplattor.

Högst upp ligger det rymliga vardagsrummet, med öppen spis och härligt högt i tak. Här finns även en balkong ut mot trädgården, och det kanske viktigaste i hela huset – Nicos eget rum, med en sagolik röd garderob som är snickrad av hennes morfar.– Det viktigaste för mig när vi flyttade hit var att Nicos rum absolut måste vara klart innan hon föddes, men hon sov inte här förrän hon fyllde två, säger Linda och skrattar.

Att verkligen trivas hemma blir förstås ännu viktigare när man både bor och jobbar där, som Linda gör. Hon är utbildad mode-designer, och märkte under sin mammaledighet att det var otippat svårt att hitta fina, bekväma skor till små barn. – Jag hade sett fram emot att köpa skor åt Nico, men alla barnskor var antingen för hårda och stela eller för fula. Då gjorde jag den första kollektionen egna skor, det var sex olika ballerinamodeller i storlekarna 25–35. Jag hade inte riktigt koll på hur små barns fötter faktiskt är ...

Redan första veckan blev hennes skor uppmärksammade av den inflytelserika barnmode-bloggen Little Scandinavian, och Linda började sälja skorna via sin egen webbshop. Hon marknadsförde dem via Twitter och Instagram, och märkte till sin förvåning att hela lagret gick åt i ett enda, snabbt svep.

Från sitt kontor bredvid köket och matplatsen håller Linda nu kontakten med 65 återförsäljare i 22 länder. Snart släpper hon sin tredje kollektion, som förutom ballerinaskor även innehåller pyttesmå sneakers i knalliga färger som gult, orange och rosa. Linda har även designat gummistövlar och boots som är unisex.– Men många små killar gillar också ballerinaskor, för de är sköna att springa omkring i. I alla fall tills de blir fyra, fem år.Hur kom du på namnet Mina shoes? – Det kom jag på redan i skolan! Jag tänkte mig damskor under namnet Mina och herrskor under namnet Dina. Det blir inte alltid riktigt som man tänkt sig.Hur går det ekonomiskt för ditt företag?– Det går runt, men jag tar inte ut så mycket i lön. 

Var säljer dina skor bäst?– I England, vilket är lite konstigt med tanke på att de bara har två dagar i veckan som de kan ha roliga skor, måndag till fredag har ju barnen skoluniform. Italien är det svåraste landet, de har inte samma lekfulla stil på barnkläderna, de är lite mer konservativa.Vad har du för ledstjärnor när du ritar skorna?– De ska vara annorlunda, lekfulla och tåliga – och barnen ska vilja ha dem på sig! Allt bygger på Nicos smak. Just nu gillar hon lösmustascher och solglasögon, så då satte jag dem på skorna. Det tyckte hon var roligt. 

Innan hon startade eget jobbade Linda i några år på H&M:s då nystartade skoavdelning, vilket innebar en hel del resor till bland annat Kina. I dag tar hon det lugnt på morgonen och kanske stannar en stund och leker innan hon lämnar Nico på förskolan.– Det är en stor fördel med att jobba så här, att jag slipper stressen vid lämningar och hämtningar. Vi tar det i lugn och ro och jag kan ofta hämta henne tidigt, för jag får mycket gjort när jag är ensam hemma och kan jobba på. Det blir effektiva arbetsdagar och jag har ingen resväg, säger Linda.– Nu känns det väldigt längesedan som vi bodde i en etta på Hornsgatan. Jag tror vi blir kvar här ett bra tag, det känns så. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!