Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutney-sås.
Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutney-sås.

Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutneysås

Att äta lax är ett av de lättaste sätten att få i sig Omega-3, något som är viktigt för alla gravida. Testa det här receptet av Monica Eisenman.

2 portioner

Det är viktigt att få i sig Omega-3 under graviditeten, lax är ett bra alternativ. Broccoli är rikt på järn och matvete på fibrer, vilket även det är viktigt för gravida att äta. Här ångkokar jag både laxen och broccolin då det är det bästa sättet att behålla näringen. Har man ingen möjlighet att ång­koka, så går det även bra att koka på normalt vis i lättsaltat vatten.

Du behöver:

400 g skinn- och benfri laxfilé

1 tsk rivet limeskal

1 litet broccolihuvud

¼ rödlök, fint skivad

3 dl matvete

flingsalt och nymalen svartpeppar

Till såsen:

2 dl crème fraiche

2–3 msk mango chutney

flingsalt och nymalen peppar

Fler tips på goda såser som passar till lax!

Gör så här:

Koka matvetet enligt instruktionerna på förpackningen. Blanda crème fraiche och mango chutney. Smaka av med salt och peppar.

Ånga broccolin, till exempel i en rostfri ångkorg eller bambukorg. Broccolin är klar när den börjar bli mjuk.

Strö limeskal över laxen. Ånga sedan även laxen i några minuter tills den är ­genomkokt. Lägg upp matvetet på tallrikar. Fördela sedan broccoli, lax och rödlök däröver. Strö över salt och peppar. Servera med mangochutneysåsen.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!