Låt oss prata om mammahatet
Låt oss prata om mammahatet

Låt oss prata om mammahatet

Amanda Widells krönika. Äckliga ammande mammor på restaurang och skrikiga barn som stör. Känner du igen mammahatet? Amanda Widell har en idé hur vi blir av med det för alltid.

Är det bara jag eller känner ni också att det finns ett mammahat, speciellt bland unga män. Jag vet inte om det har ökat under åren eller om det bara är att jag själv blivit mamma, men nånting har hänt med hur man pratar om mammor och deras barn.

Häromdagen träffade jag en gammal killkompis på ett café. Jag påpekade att det var konstigt att de hade inte bara en skylt där det stod att man inte får ha barnvagnar där utan även en skylt där det stod att man inte får ha barn över huvud taget! Han kontrade med att säga att det är “helt rätt” och “så jävla skönt att slippa alla mammor och barn”. Precis så sa han och jag hörde på hans uttal att han glömde vem han pratade med. Det var en jargong som hörde hemma bland killarna, inte hos en småbarnsmamma. Jag kände än en gång att det finns människor som tycker att jag inte är välkommen på stan så länge jag har med mig barn och barnvagn.

Mammahatet finns lite överallt. Jag läser en del bloggar och även där stöter man på det. Unga bloggande män som pratar med avsky om “lattemammor” och “äckliga ammande mammor på restaurang” och “mammor som tror att de äger trottoaren med deras jävla barnvagnar”. De skriver: “De går där i bredd och tror att de äger hela gatan” eller “det värsta som finns är mammor som inte kan hålla koll på sina ungar.” De berättar skräckhistorier där mammor inte tystade deras skrikiga barn och förstörde hela luncher och shoppingrundor för dem.

Jag blir så upprörd av detta att jag vill ringa runt till varenda människa med med dessa synpunkter och fråga dem vad de tycker att jag ska göra om dagarna. Ska jag sitta inlåst i mitt hem? Jag blir arg. Men trots min vrede så hör jag ändå mig själv be om ursäkt flera gånger om dagen. Jag frågar alltid om det är ok att jag har med mitt barn. Och ger hon ifrån sig ljud så skäms jag och får panik över att jag stör någon.

Jag tänker ofta på varifrån de här människornas mammahat kommer ifrån. Jag har ibland hört att vi tror att “vi är något” för att vi är mammor och det är därför man stör sig på oss men det tror jag inte ett dugg på. Det finns inga som kämpar så för att passa in som mammor i civiliserade miljöer. Men det är mycket svårare än man tror att mästra ett litet barn ute på lokal. Om min bebis skriker på Ica, ska jag lämna butiken och strunta i middagsmaten? Jag har många gånger velat göra precis det, men fått lov att stålsätta mig och rida ut den kvarten av viskningar och blickar i kön för att få hem min matkasse.

Så jag har en idé. Vi måste nämligen komma överens här. Vi ska uppfostra framtidens barn tillsammans och i slutändan så är det väl viktigast att miljön för dem är härlig - sen kan vi strunta i vilka av oss vuxna som tar det mesta av utrymmet. Vi mödrar kanske måste ha överseende med att ni tycker vi tar för mycket plats och ni mammahatare kanske kan få lite mer förståelse och minska på avskyn så kan vi börja tycka om varandra igen. Det låter bra. Så gör vi.

Amanda Widell

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!