Läppglans och kajal på sjuåringen – okej eller nej?

Det är en självklarhet att låta barnen bli ansiktsmålade inför en maskerad. Men när det kommer till vanligt smink på yngre barn går meningarna oftast isär. Är det okej med mascara och läppglans på en åttaåring eller ska barnen vänta till högstadiet innan kajalpennan får göra entré? Vi frågade mammorna Charlotte Vainio och Cissi Wallin vad de tycker om saken – är det okej att låta sina barn sminka sig?

JA!

Charlotte Vainio, 32, forskare i genushistoria och mamma till Vilho, 10, och Tilda, 7.

– Jag låter ibland min sjuåring sminka sig när hon ska på kalas. Hon var kanske fem år första gången hon bad mig om lite prinsessmink till sin prinsessklädsel, och eftersom jag utan att tveka tidigare sminkat henne till allt mellan katt och zombie kunde jag inte riktigt motivera varför prinsessa skulle vara fel. Väldigt få blir förnärmade av morrhår, nosar och färgglada ansikten, medan lite kajal och läppstift kan få världen att rämna för somliga. Och jag säger inte att vi bums måste låta alla barn ösa på med smink – eller ens att vi bör uppmuntra barn att sminka sig – men jag är övertygad om att vi borde fundera mera på varför vi blir upprörda. För ofta när vi säger att barn inte ska få sminka sig så handlar det egentligen inte om barn och smink utan om flickor och kvinnliga attribut. Vi vill skydda barn från den vuxna kvinnligheten – inte från att klä ut sig till katter. Ett sminkförbud riskerar att stärka den negativa bilden av kvinnlighet som redan begränsar våra döttrar genom att framhålla det kvinnliga som någonting att akta sig för.

NEJ!

Cissi Wallin, 30, journalist och mamma till Helmer, 11 månader.

– När jag var liten lät min mamma mig att testa och kladda med hennes smink. Det traumatiserade inte mig på något sätt. Men vi lever i en annan tid i dag där det har hänt mycket på skönhetsidealsfronten. Jag träffade en åttaåring som frågade vad jag använder för foundation och sa att hon behövde en ny för att hon hade fått så dålig hy. Hon berättade att alla tjejer i hennes klass sminkade sig till vardags. Jag blev chockad att det finns ett ideal så tidigt. Smink är inte bara smink, det är en symbol för något, särskilt när man är så liten. Vi vuxna kan ha ett kritiskt tänkande, medan för barn blir det lätt en pressande statusgrej. Det är väldigt bra att lågstadiebarn inte vet vad foundation är, att det behovet inte har skapats än så de inte tror att de måste ha det för att duga. Introducerar man smink som en vardagsgrej, är det svårt att undvika att det blir ett måste. Om man själv sminkar sig, blir barnet nyfiket. Då måste man ha bra argument varför det är en vuxengrej. Man får poängtera att det är lustfullt och inte ett krav för att vara fin.

Artikeln är tidigare publiceras i mama nr 2 2016. Text: Annika Leone

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Just nu - 5 nr av mama + solprodukter för bara 199 kr. Köp nu!