Kvinnorna fotograferas nakna mitt i stan – precis som de är

Fotografen Felicia Margineanu och konstnären Pernilla Pramberg tröttnade på de ensidiga och stereotypa normerna av hur en kvinnokropp framställs. Därför valde de att hylla kvinnokroppen precis som den är – helt oretuscherad och helt fantastisk.
Vi föder barn med kroppen, de äter från den och vi älskar med kroppen – så varför kan vi inte älska oss själva som vi är?

Så säger en av de modiga kvinnor som ställde upp på att klä av sig spritt språngande naken mitt på Sergels torg i centrala Stockholm, för att bli fotad i sitt mest ärliga jag.

Som en reaktion mot de orealistiska normer och förväntningar kvinnor får ta emot av media och samhället vill fotografen Felicia Margineanu och konstnären Pernilla Pramberg med fotoserien "Imperfectly Perfect" visa upp kvinnokroppen precis som den är: Vacker, stark och aldrig densamma som en annan. Kvinnokroppen ger liv, den sliter, den används och den njuter. Och den är värd all kärlek den kan få.

Felicia och Pernilla gick ut i sociala medier för att hitta kvinnor som ville vara med och utmana bilden av kvinnokroppen, men som också var beredda att klä av sig nakna mitt på Sergels torg. Det tog knappt två dagar tills de hade fått in tillräckligt med anmälningar från kvinnor av olika åldrar och etniciteter. En av modellerna är en gravid kvinna som bar på sitt första barn, en dotter, vid fotograferingen.

– Jag vill kunna visa min dotter att man ska vara stolt över sin kropp och våga vara sig själv i den här världen, säger hon om varför hon ställde upp.

Klicka på plusset i bild för att handla ditt fotografi.

Nu kan du få tag i ett exemplar av en poster med fotografiet här på mama. Genom att klicka på plusset i bilden får du information om pris och kan handla direkt på mama, med utcheckning genom Klarna.

"Det var ett riktigt girlpower-moment"

Hej Felicia, fotograf bakom bilderna! Varför är det viktigt att lyfta kvinnokroppen? 

Fotograf Felicia Margineanu. Foto: Lisa Höök, OhSnap! Sweden.

– Eftersom vi lever i ett digitalt samhälle där bilden är så kraftfull och mäktig, påverkar det också våra liv omedvetet. Många av dagens unga kvinnor lider av psykisk ohälsa och flera av dem menar att det är just på grund av skönhetsidealen och hetsen av att alltid vara så perfekt. Jag som själv är fotograf och definierar mig som kvinna vill också ta ansvaret i min yrkesroll och visa hur man med bild kan uppmuntra sig själv och andra, att älska sig själv och ta tillbaka makten över sin egna kropp.

Vad var reaktionerna från modellerna som ställde upp på bild?

– I början var alla lite nervösa och många var främlingar för varandra. Men när jag sedan räknade ner från tre och frågade om alla var redo, så slängde alla av sig morgonrockarna utan hämningar. Så stod de där, helt nakna, i Stockholm klockan halv fyra på morgonen. Efteråt var det några som grät, skrattade och kramades. Det var verkligen ett riktigt girlpower-moment, något väldigt mäktigt.

Vad är mod för dig? 

– Mod för mig är att våga lyssna till sitt hjärta och intuition. Att oavsett vad någon annan har sagt, säger eller vilka förutsättningar eller hinder man anser sig själv ha, våga tro på att man visst är värdefull och betydelsefull. Att det man gör är viktigt. Jag är viktig och spelar roll – för om inte jag gör något, vem ska annars göra det?

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!