Konsten att säga nej
Konsten att säga nej

Konsten att säga nej

Vi älskar våra barn och vill ge dem allt, men på kuppen finns risk att vi berövar dem viktiga livskunskaper om vi aldrig säger nej. Vi har tipsen som hjälper dig att säga nej.

Barn som inte fått nej har inte fått chansen att utveckla den känslomässiga hårdvara som behövs för att skaka av sig besvikelser, hantera stress, lära sig av sina misstag och hantera en förlust.

De kan få svårt att motstå kravet på omedelbar behovstillfredsställelse samt känna glädje för något de arbetat för och förtjänat.

Det kan vara svårt, men vänta bara tills de fyllt 16 och vill att du köper ut sprit (precis, det blir inte lättare).  

Här är tipsen som hjälper dig att säga nej:

Håll dig neutral och säg klart och tydligt ”nej” till ditt barn. Säg inte ”kanske” eller ”vi får se”. Säg nej om du menar nej och håll dig till det.

Om barnet blir argt och får ett utbrott, håll dig lugn och säg till barnet att du älskar dem så mycket att det är okej att de blir arga på dig. Och att du inte vore en bra förälder om du sa ja till allt.

Ge aldrig efter för ett utbrott eller gnäll för att få en leksak, föremål eller aktivitet. Det belönar beteendet och du kommer att få det om och om igen.

Använd en neutral men självsäker röst – om du inte tror på dig själv kommer inte de heller att tro på dig.

Hjälp dem att utveckla ett sunt konsumtionsbeteende genom att prata om val, prioriteringar och skillnaden mellan att vilja ha och behöva något. Prata om andra som har det sämre ställt och fråga om de vill ge något till välgörenhet.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!