Knivlisa: Mina barn är så trygga att de rymmer ifrån mig!

När ens 6-åring drar iväg i folksamlingar som en kalv på kosläpp – har man gett för mycket närhet (och i sin tur trygghet) då? Det undrar mamas Knivlisa.

”Innan jag skulle föda gick jag på en sådan där föräldrakurs man får via MVC. Vi fick lära oss att närhet är det viktigaste för barnet. Får barnet närhet blir det tryggt. Och trygghet är någon slags nödvändig grund för hela livet. Är man trygg löser sig allt annat.

Så. Jag har gett mycket närhet. OJ vad mycket närhet jag gett. Är det då så att maximal trygghet ger livets bästa förutsättningar? Nja. JAG VET INTE JAG. Mina barn verkar nämligen vara FÖR trygga. Senast vi var på Centralstationen i Stockholm gick vi i ”gången” mellan tåg och tunnelbana. Sveriges stressigaste plats. Platsen där flest personer drabbas av hjärtstopp. Eller det vet jag inte men det sitter ju en himla hjärtstartare på en stolpe där.

”Han sprang bara längre bort, överlycklig som en kalv på kosläpp”

Sexåringen sprang som vanligt iväg in i folkmassorna, obrydd om att mammor KAN vilja koncentrera sig på annat, som packning, frid och fröjd, eller sitt andra barn.

Jag brukar alltid ropa på mitt ivägspringande barn, sedan skrika och till sist vråla att han ska vänta. Det gjorde jag även nu. Men massakreringen av stämbanden var fruktlös. Han sprang bara längre bort, överlycklig som en kalv på kosläpp. Och alldeles för trygg.

Jag bestämde mig för att bara springa efter utan att skrika, lite som en spion. Jag ville se hur lång tid det tog innan han ens tänkte tanken att undersöka var jag var. Det enda han vet är ju att jag ALLTID finns där, skrikande, med en närhet som jag eventuellt tog på alldeles för stort allvar redan på MVC. Jag ville se vad som händer när han väl kommit på att mamma inte skriker. Jag var ju där, tio meter bakom honom, om han nu skulle vilja undersöka troligaste scenariot.

”Jag är till exempel inte 75 år, har ingen beige jacka och aldrig någonsin byxor”

Det ville han inte. När han hade stannat efter ett par minuter tittade han sig lite omkring. Omöjligt att avgöra om han ens undrade om det fanns någon bekant i närheten. Sedan gick han fram till en biljettautomat. Till en 75-årig tant i kön. Och stoppade handen i fickan på hennes beiga jacka. Alltså i en helt främmande tants beiga jackficka. Blå byxor hade hon också. Tanten, som förmodligen trodde att han var en liten ficktjuv, tog ut handen, varpå han stoppade tillbaka den. Hon blev irriterad, tog ut handen igen och frågade vad han höll på med.

Jag kände mig tvungen att avbryta mitt spionmission och gick fram och frågade samma sak som tanten. Jag hade dock väldigt svårt att hålla mig för skratt.

Det räcker liksom med att jag tar ett par minuters mammatimeout (mam-out?) för att göra säkerhetsanalys, och så blir barnet nästan anmäld för ficktjuveri.

Sexåringen sa ”Jahaaa, jag trodde hon var du!”. Han märkte inte förrän då att jag varit ”borta”. Eller egentligen märkte han ju bara att jag och tanten var olika människor. Jag är till exempel inte 75 år, har ingen beige jacka och aldrig någonsin byxor. Han bara utgick från att hon var jag. Eftersom mamma alltid är där. I en ficka nära dig.”

Två lärdomar av det här experimentet: 

1. Jag säger inte att man inte ska ge barn närhet. Jag säger bara att överdriven trygghet inte är helt oförenligt med hemska faror. Det är kanske inte en kunskap du har glädje av men vem har sagt att all kunskap är bra?

2. Jag måste skrämma honom betydligt mer för att lära honom en läxa. Kanske gömma mig? Och be informationen väsa i högtalarsystemet: ”Nuuu är mamma minsann booorta va? Så här gååår det kära baarn när man är FÖR tryygg.” Han skulle förmodligen inte bry sig, men det kanske är någon MVC-person som hör åtminstone, och kan ge en lite mer nyanserad bild av trygghet på nästa föräldrautbildning.

 

Missa inga krönikor – gå in på mama.nu varje dag!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!