mamas bloggare Knivlisa har stött på en hel del förståsigpåare genom åren.
mamas bloggare Knivlisa har stött på en hel del förståsigpåare genom åren. Foto: Illustration: Therese Lundell

Knivlisa: 8 typer mammor inte behöver lyssna på

Vissa saker får mammor höra lite för ofta. mamas bloggare och krönikör Knivlisa listar 8 personer vi helst slipper lyssna på.

1. Allvetaren

”Alla gör förstås som de själva vill, men jag skulle ALDRIG göra så där.”
Det du egentligen säger är att alla som inte gör som du gör fel (eftersom du tydligen vet hur alla barn och mammor fungerar). Det är bättre att bara säga ”Jag skulle aldrig göra så”, annars är det lätt att framstå lite lite lite som en bajskorv.

2. Kvasiläkaren

”Men barnen kan väl inte vara sjuka igen? Det måste vara något allvarligt fel.”
Tack, som att jag inte är tillräckligt orolig själv? Ingen kan ens fantisera ihop värre sjukdomar än de som mamman redan har googlat. Det är sällan konstruktivt med dödsdomar, i synnerhet inte bland folk som är oroliga och har internet.

3. En till dödsdomare

”Sån där hade min kusins bekantas barn också, det var cancer.”
Besläktad med förra punkten. Eller det är egentligen samma punkt men jag kan inte få nog av den. Jag vet inte hur det är att vara mamma utan blogg, men jag har slutat skriva om fysiska åkommor som både jag och barnen har. Det hände nämligen ALDRIG att jag lyckades utan att någon skickade ett jättetragiskt mail eller kommentar om att någon med samma symptom hade cancer.

4. Rub it in-personen

”JAG lägger dem klockan sju, och de somnar tjugo över sju.”
När någon har bett om läggningstips eftersom det tar hela kvällen att lägga barnen. Det här fenomenet är vanligt i vissa facebookgrupper. Man ba jaha? Vad ville du med den off topic-kommentaren? Skryta? Vara duktig? Sorry, den säger ju bara att du har det lätt och slipper vara duktig. Det är den med barn som INTE somnar som är duktig.

5. Den med åsikter utan erfarenhet

”Men HUR kan du tillåta det? Det skulle aldrig JAG tillåta.”
När en mamma till exempel berättar om något som är väldigt ojämställt hemma, och någon annan blir chockad över hur hon kan tillåta detta. Om någon tar upp ett problem, är det väl SJÄLVKLART att hon inte TILLÅTER det? Hon har väl antagligen gjort allt för att försöka ändra det och gett upp.

6. Hjälteanklagaren

”Sluta vara en superhjälte, du måste kunna be om hjälp.”
Nyligen såg jag ett kommentarsfält om mammor med utmattningssyndrom. Någon skrev typ: ”Man ska väl lägga ansvar på partnern också? Be om hjälp, låtsas inte att du klarar allt som en superwoman.” Men det är väl inte det som är problemet? Som att mammor blir utbrända för att de svävar omkring och nynnar: ”I will cook, I will clean, darling please sleep in, I am your wife and also your singer, you dont have to lift a finger.” (Ja de sjunger på engelska, hittade inte några svenska rim.) Det är väl ändå troligare att problemet är partners som inte steppar upp ens efter tjat?

7. Disclaimaren

”Jag menar inget illa, MEN…” ”Jag vill inte vara taskig, MEN…” ”Ta inte det här fel nu, MEN…”
En kommentar som börjar så är nästan alltid taskig. Den blir inte mindre taskig på grund av disclaimern, snarare mer eftersom man dessutom friskrivit sig från ansvar.

8. Rain on parade-aren

”Åh vad kul! Men…”
När någon glatt berättar att något fungerar och någon annan kommer och förstör. Till exempel: ”Åh mitt barn sover hela natten nu…” ”Ja, men kolla in den här wonderweeksappen, nästa vecka är det slut med det.” Jag själv är tyvärr ganska bra på det. En gång när en kompis berättade i vecka 4 att hon var gravid, sa jag: ”Åh vad underbart! Då vet du ju att du kan bli gravid” (och syftade på om det skulle bli missfall). Extremt FAIL eftersom det gjorde att hon började tänka på missfall, som att jag kastade en spell över henne. Förlåt!

Läs fler roligheter på Knivlisas blogg!
Eller kolla in denna krönika som Knivlisa har skrivit: Mina barn är så trygga att de rymmer ifrån mig!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!