Klart att det är kvinnorna som ska fixa kaffet

mamas Matilda Andersson om omedveten diskriminering, sexism och maktfullkomliga män.

Vi sitter och jobbar, tidspressade av en tight deadline. Jag är sedan en tid tillbaka redaktör vilket på ett enkelt sätt kan beskrivas som en typ av mellanchef, den som ansvarar för det dagliga. Från ingenstans kommer min chef och ber mig följa med. Jag invänder först och ber om att få vänta en kort stund, det är stressigt just nu. Eller kan någon annan ta det? Nej, han säger åt mig att komma direkt. Jag får avbryta det jag gör.

”Han tar med mig bort i korridoren, in i ett pentry”

Tusen tankar genom huvudet. Vad är det som är så viktigt att det inte kan vänta? Har jag gjort något fel, kommer jag få sparken? Han tar med mig bort i korridoren, in i ett pentry. Där tar han fram en flaska bubbel och omslagspapper. ”Här, fixar du det?”. Presenten är till en kollega som ska tackas av senare under dagen. Jag ifrågasätter varför han inte bara slår in flaskan själv. Han säger att jag ju är bra på sånt.

Anledningen till att jag blev avbruten och ombedd att följa med mitt i ett tidspressat läge, mitt framför alla de som jag där och då var arbetsledare för, var för att slå in en champagneflaska i prassligt cellofanpapper. Glömde jag förresten nämna att alla mina kollegor, både på samma nivå som jag och under, var män? Och att ingen av dem blev tillsagda att avbryta allt för att slå in ett paket?

Det är det här som den ideella organisationen #ShesGotThis handlar om – om att uppmärksamma omedveten (eller i vissa fall, högst medveten) sexism och diskriminering. Det handlar om föreställningen kring hur män och kvinnor är – och hur de behandlas i yrkeslivet. För genom att uppmärksamma så kallad omedveten diskriminering kan vi tillsammans hjälpas åt att stoppa den. Och krossa myter som exempelvis den om att kvinnor mer sällan karriärklättrar på grund av att de inte ”tar för sig tillräckligt”. När sanningen är den att vi ofta inte ens får chansen.

När jag pratar med vänner om just det här – våra fördomar kring hur män och kvinnor är och hur vi på ett eller annat sätt blivit utsatta, så känner alla igen sig. Antingen har du varit duktig flicka som istället för belöning bara belastats med ännu mer, eller så har du fått pikar för att du varit gravid, eller så har ingen lyssnat på dig på samma sätt som de lyssnade på din manliga kollega. Eller så är det du som hela tiden blir ombedd att fixa kaffe eller på eget initiativ alltid plockar ur diskmaskinen på jobbet – bara för att du vet att det förväntas av dig eller för att ingen annan tar ansvar.

”På 25 år hade han inte försökt sätta på kaffe en enda gång”

Jag kommer själv ihåg hur jag på en tidigare arbetsplats satte span på vem eller vilka det var som alltid laddade kaffebryggaren. Inte en enda gång såg jag en av männen med högre position göra det, men kvinnorna? Såklart. Eller han som min kollega berättat om – han som varit på arbetsplatsen i 25 år. När min kollega bad honom sätta på nytt kaffe efter att han tagit det sista berättade han att han inte visste hur man gjorde. Så på 25 år hade han uppenbarligen inte försökt en enda gång.

Men ni vet: Bästa vägen till förändring är att prata om det och uppmärksamma. Att högt påpeka att "nu är det din tur att fixa", eller ifrågasätta. Det handlar absolut inte om att vi ska se på männens beteende som norm – utan om att likställa. Så därför vill jag uppmana er att också sprida ordet. Säg ifrån nästa gång du eller en kollega blir behandlade på annat sätt på grund av kön. Det är supersvårt och jätteläskigt (det slutade ju med att jag ändå gjorde paket av den där flaskan) men vi måste jobba för förändring. Och vi börjar redan idag, tillsammans.

(Här kan du läsa mer om #ShesGotThis – och här om 7 exempel på dold sexism, och hur du kan jobba mot den)

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer