Katarina och sonen Elliot, 1,5.
Katarina och sonen Elliot, 1,5.

Katarina, 40: "Många förstod inte varför jag skulle ge bort tid till min man"

Katarina Wangler Björk och hennes man delade lika på föräldraledigheten. Katarina tog de första fem månaderna. "Många förstod inte riktigt varför jag skulle ge bort min tid till min man, vilket var väldigt överraskande."

När Katarina Wangler Björk och maken Daniel Wangler räknade ihop föräldraledigheten visade det sig att han haft sonen Elliot tre dagar mer. Att dela lika var en förutsättning för att de ens skulle skaffa barn, berättar Katarina.– Det var nog jag som initierade det, och det föll i god jord. Det var verkligen ingen lång och knepig diskussion, utan ett önskemål från båda sidor.

Katarina var hemma de första fem månaderna, Daniel de följande fem. Hon helammade under hela sin mammaledighet, sedan överlappade de föräldraledighet/semester och började introducera mat som komplettering. Totalt har Elliot varit hemma i 14 månader.– När jag började jobba i slutet av januari ammades han bara morgon och kväll och ett par gånger på natten. Det vande vi honom av med efter ett par veckor, genom att jag under en vecka sov i ett annat rum så att min man fick ta hand om honom i stället.

Hur har din omgivning reagerat?– Många förstod inte riktigt varför jag skulle ge bort min tid till min man, vilket var väldigt överraskande. Mina vänner förstod mig, det var ett par kollegor och andra i omgivningen som ställde sig frågande. Jag svarade att dels vill jag komma tillbaka till jobbet och fortsätta att utvecklas, sen vill jag att min man ska få samma chans att bygga upp en lika bra grund tillsammans med vår son, och så tror jag att det är positivt för vår relation. – Det var slående, för medan min man fick positiv respons fick jag en hel del negativ. Jag kunde ana i omgivningen att man helst ska vara hemma i ett och ett halvt år. Vi var hemma i drygt ett år innan vi skolade in Elliot på dagis.

Har det blivit som ni tänkt er?– Det är för tidigt att säga, men vi har bra arbetsgivare och vad gäller relationen till vår son spelar det ingen roll vem som tröstar, lägger eller matar honom – han är lika trygg med oss båda. Eftersom vi varit hemma lika länge vet vi att det också är ett jobb att vara föräldraledig.Vad har du för tips till andra mammor?– Diskutera igenom med din partner hur ni tänker kring föräldraledigheten innan ni skaffar barn, så det inte kommer som en överraskning. Och kolla med jobbet. Motsätter sig arbetsgivaren är det lika bra att byta jobb, för det handlar om att få respekt. Det händer också att arbetsgivare tar överdriven hänsyn till nyblivna mammor. Det gäller att stå på sig så att man inte får mind­re uppgifter eller halkar efter. 

– Jag vill arbeta för att vara med och bidra till utvecklingen, samhället och förstås för att det är kul. Jag hyser all respekt för att man vill fokusera mer på familj än jobb. Det jag kan undra över är att man inte vill att ens partner ska få samma nära relation till barnet som man själv har, alltså i de fallen mamman tar hela föräldraledigheten. Ur ett makroekonomiskt perspektiv skulle länders bruttonationalprodukter dessutom öka om kvinnor arbetade lika mycket som män. Själv vill jag göra både och, jag väljer inte bort mitt barn för det.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Köp 5 nr av mama - få lyxigt kit från Estelle & Thild. Läs mer