Foto: Liderina

Kändismammorna backar Kenza i amningsdebatten: ”Sätt dig själv under en filt!”

När nyblivna mamman Kenza Zouiten la upp en bild på Instagram där hon ammar sonen Nikola, 7 veckor, fick hon hatiska kommentarer för att hon inte skyler sig. Nu backar kändismammorna influencern.

”Igår avslutades #worldbreastfeedingweek som har fått tusentals mammor att lägga upp amningsbilder på Instagram för att bland annat normalisera offentlig amning.

En av dem var Kenza som med en högst oskyldig amningsbild (som inte visade mer hud än vilken bikinibild som helst) fick kommentarsfältet att brinna av hatiska kommentarer om att hon är respektlös som ”drar fram tutten bland folk”, att hon borde skyla sig, att amning är något personligt och jämförde offentlig amning med att byta bajsblöja bland andra människor.

 

Det fick mig själv att tänka tillbaka på första tiden som nybliven mamma då jag kämpade på med amningen som aldrig ville fungera och STRESSEN av att amma ute bland folk. Smusslandet med där filten som skulle skyla två såriga bröst och en missnöjd bebis. Jakten på ett utrymme att få amma i lugn och ro och alla ”mysiga” amningsstunder på diverse illaluktande tillhåll.

Aldrig mer. Varsågod att gömma dig bakom en filt om du inte klarar av att se barn äta eller gå in på toaletten själv och ät din mat. För jag och mitt barn är värda mer än så – och amning ska vara det mest naturliga som finns, precis som att flaskmata eller äta en kanelbulle.”

mamas trendredaktör Caroline Borg, 31, med dottern Lykke, då 11 månader. Foto: Angelica Svanström

Kändismammorna som backar Kenza

Samtidigt som Kenza fick ta emot hat började det välla in kommentarer och inlägg där andra kändismammor och följare backade Kenza och hyllade henne för att stå upp för offentligt amning. Här är några av av alla tusentals kommentarer och inlägg:

Angelica Lagergren: ”Amning hörrni! Kan vi enas om att det är okej och helt naturligt att amma sitt barn? Öppet! Inte på en toalett eller under en stor sjal. Den som blir äcklad eller tycker att det är nåt sexuellt kan sätta sig under en filt. Heja @kenzas Du är bäst! 🥛”

 

Ebba Busch Thor: ”Idag är det sista dagen på #worldbreastfeedingweek, en vecka som handlar om att stötta nyblivna föräldrar i sina val och stå upp för rätten att få amma sina barn. Man kan undra om det verkligen behövs men läser man en del och lyssnar på en del kommentarer när kvinnor ammar sina hungriga barn offentligt så förstår man varför det behövs.”

 

Nina Rung: ”Det här med amning. Och bröst. Det är så sjukt symtomatiskt att kvinnor som ammar eller kvinnors vars kropp skiljer från kulturell norm bannas och stängs av från sociala medier medan kvinnors bröst, så länge de är förpackade som en sexig vara får vara kvar.”

 

Lady Dahmer: ”Attityden som vissa har mot amning begränsar kvinnor. Den förpassar kvinnor till hemmet och den inskränker kvinnors rättigheter. DÄRFÖR känns det viktigt för mig att amma offentligt. Utan skam och utan skuld och framförallt utan att skyla mig.”

 

Louise ”Hej hej vardag” Winblad: ”Känns som att göra en tidsresa när man kollar in @kenzas kommentarsfält!”

 

Cissi Wallin: ”Vadå är offentlig amning ens en debatt längre??. Ja, tyvärr. Gå in hos @kenzas och få hjärnblödning av många kommentarer under en av hennes senaste (amnings)bilder.”

Annika Norman: ”Såg att @kenzas fått en kommentar om att man borde ha en matta över sig när man ammar offentligt. Testade och det kändes toppen, verkligen! Tänkte sälja den här på loppisen men nä, den behåller jag allt. Min amningsmatta.”

 

Fia Anderberg: ”Efter att ha läst vissa kommenterar under @kenzas underbara amningsbild hon la upp häromdagen tappar man ännu lite mer tron om mänskligheten. Det är skrämmande att läsa vad folk säger och vad folk jämför offentlig amning med! Därför behövs denna bilden i mitt flöde idag, för det finns nämligen inget mer naturligt än just precis detta 💕”

 

Sarah Dawn Finer: ”Jag känner inte dig. Men jag hoppas du verkligen inte lyssnar eller tar åt dig av dessa kommentarer. Vackert barn och vacker mamma, var glad att du kan amma och amma på, varsomhelst och hursomhelst! ❤️❤️❤️”

Fler kändismammor som deltagit i #worldbreastfeedingweek:

 

 

 

Läs också: Ännu fler mammor sluter upp bakom Kenza och ammar offentligt

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!