Kan det verkligen stämma att mammor blir lyckligare av att bädda sängen?

Enligt en undersökning blir människor som bäddar sängen på morgonen både lyckligare och mer produktiva. mamas Lisa Nylén testade för att se om det stämde.

När jag läste vår systersajt Damernas Världs reportage om att man blir lyckligare av att bädda sängen kände jag mig först skeptisk. Jag och min man har nästan alltid lämnat sängen obäddad innan vi rusat iväg till jobb och förskola, men efter att ha läst artikeln blev jag sugen på att testa om det stämde.

Foto: iStock Foto: iStock

Den senaste tiden har därför någon av oss bäddat sängen varje morgon och jag måste erkänna att det känns skönt att lämna husets övriga stökiga rum och komma in i sovrummet till den bäddade sängen. Som en liten oas fri från legobitar, tuschpennor utan lock och pärlhalsband.

BLI ÄNNU MER HARMONISK MED EN HÄRLIG KURS: Yoga & wellness som livsstil

Gretchen Rubin har skrivit The Happiness Project och när hon gjorde research till sin bok och ville ta reda på vad som gör människor lyckliga, dök just sängbäddning upp flera gånger.

– Det är en ganska trivial sak, men om och om igen säger människor att när de får kontroll över den här lilla handlingen så får de i allmänhet också mer kontroll över sina liv, säger hon till Elite Daily.

"Din säng symboliserar dig"

Gretchen Rubins slutsats får stöd i en undersökning gjord av Hunch.com, skriver Elite Daily. I undersökningen, där 68 000 personer deltog, ansåg sig 71 procent av de som bäddade sängen varje morgon vara lyckliga. Bland de som inte bäddade ansåg sig 62 procent vara olyckliga.

– Din säng symboliserar dig. Det är något med att ha sin säng i ordning som får ditt liv att kännas på samma sätt, säger Gretchen Rubin.

Och en god vana leder ofta till fler goda vanor. Enligt boken The Power of Habit, skriven av reportern Charles Duhigg, kan sängbäddning göra dig både mer effektiv och bättre på att hålla en budget(!).

Det går lika bra att hoppa i en bäddad säng. Foto: iStock Foto: iStock

De senaste två veckorna har vi har inte hunnit bädda sängen en enda dag och jag måste erkänna att det har känts stökigare än vanligt när täckena legat huller om buller och överkastet och kuddarna halkat ned på golvet.

Jag har definitivt inte blivit olycklig av att strunta i bäddningen. Däremot kommer jag under semestern att försöka hålla sängen bäddad på dagarna, och hoppas att jag känner mig lite mer harmonisk när jag kommer hem efter en dag fylld av lek och bus med barnen.

Att det kommer göra mig mer effektiv och bättre på att hålla en budget vet jag dock inte om jag tror på!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!