Foto: Kristin Lagerqvist

Jul hemma hos superkonditorn My Feldt: ”Jag vill ha ett knasigt hus”

My Feldt, bagare och programledare, vill att hennes hem ska vara som en förlängning av henne – knasigt, kaosigt och färgstarkt. När hon och familjen firar jul skippar de stressen och fokuserar på det allra viktigaste: att få vara med varandra.

Naturen har flyttat in i huset.

På köksbänken ligger mossa som rivits upp från den egna trädgården och vilda kvistar bland ett fång av granris tillsammans med tefatsstora amaryllisblommor. Luften är fylld av saffran, söta äpplen och nyvakna barn. Lykke, Cornelis och Ingrid har klättrat upp på köksbänken och gör mamma My Feldt, konditor och programledare, sällskap i ett hav av plåtar och paket. I fönstret dinglar pepparkaksgubbar i röda snören och stora stjärnor hänger i klungor som en färgglad familj. Den bästa tiden på året är här och regeln är: inga regler!

My med barnen Lykke, Cornelis och Ingrid bakar gärna tillsammans. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin

– Jag har alltid älskat julen och kan längta ett helt år efter den. Barndomsjularna var ofta förknippade med stress, där mamma var själv med oss sju syskon. Hon ville så väl och så mycket. Men ofta slutade det i tårar. Hon var så mån om att även barn i familjer där det inte bakades skulle få lussekatter, att hon till sist glömde att baka egna. Hon gjorde så gott hon kunde. Men jag tänkte ofta: ”När jag får barn så ska det inte vara så här.” För mig är det viktigaste att behålla lugnet. Att till exempel använda bakningen som ett sätt att få en stund tillsammans runt bordet. Det luktar gott i hela huset och det känns som att vi leker. Jag och barnen klär alltid granen tillsammans och ställer fram tomtarna från när jag var liten. Jag älskar gamla saker och vävda textilier men också ögonblick som när jag och alla syskon står och rullar köttbullar i köket.

Jag och barnen klär alltid granen tillsammans och ställer fram tomtarna från när jag var liten.

Blir det prestige när man ska bjuda in till julbord och själv är kock?

– Den stora fördelen med att vara kock är att man känner många andra kockar som driver bra restauranger. Vi beställer hela julbordet därifrån. Vi kryssar för allt som vi tycker är gott och sedan samlas alla syskon med sina familjer hemma hos oss. Vi dricker glögg, griljerar en skinka och hämtar bröd från bageriet. Julen får inte handla om stress. Det spelar ingen roll om ljusstakarna inte står framme den första december.

My julpyntar helst med grönt från skogen och den egna trädgården. Ljus­staken i trä har tillhört Mys mamma, och tavlan bredvid har My målat själv. Adventskalenderpåsar från Fabelab. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin
Bästa med julen? Julbaket förstås! Ingrid har klänning från Repose AMS/Southern Empires. Cornelis har skjorta från MarMar Copenhagen/Southern Empires. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin

Finner inspiration på olika sätt

För My finns inspiration att hämta i allt. Från utsikten i toppen av ett äppelträd, vid köksbänken där kaffekvarnen maler dagens första kopp, eller ur minnet av en mjuk pepparkaka i mormors kök och varm andedräkt mot fönsterrutan som skuggar vinterlandskapet utanför. Men att satsa på jobbet som konditor handlade om så mycket mer än kärleken till äppeltart och surdegsbröd.

My och barnens pappa bestämde sig för att öppna ett konditori i Halmstad. Feldts bageri. Kondiset blev poppis från första stund, men det innebar också ett konstant jobb. Cornelis, parets andra barn, var 5 månader och sov i vagnen i diskrummet. Trots att jobbet tar mycket tid har My aldrig har haft problem med att hitta tid för att släppa allt och fokusera 100 procent på barnen. Samtidigt ser hon inga problem med att korsa en värld med en annan. Eller att blanda vaniljbullar med salta tårar och döden. Hennes kokbok ”Blåbärssnår, äppelskrutt och rabarberskugga” släpptes i maj 2018 och öppnade upp till en kontroversiell kokboksväld, där brödbakning filtrerades genom känslor, döden och livet.

Mer läsning! My Feldt: ”Barnen är nästan alltid med i köket”

Familjen Feldts hem är fullt av arvegods och hemmaskapade ting. Påslakan från Ikea, skolplansch från hembygdsgården i Mys hemby. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin
Hela Mys hem är fullt av vackra ting, som de här sköra vintage­kulorna, inköpta i antik­affären intill bageriet i Halmstad. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin
Hemlisar i sängen! Det stora dock­skåpet har My fyndat på Blocket och renoverat med fina papper och målarfärg. Just nu genomgår det dock ännu en helrenovering. Den här gången är det Lykke som är inrednings­arkitekt! Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin

Färg, mönster och glada tapeter

My summerar sin inredningsstil som ett knasigt hem där en gardin blir till nya stolsdynor och en möbel kläs om på trettio minuter med en häftpistol. Alla beslut tas baserat på magkänsla. Kanske ska köks­stolarna målas i blått? Och en timme senare är projektet igång. För vad är det värsta som kan hända?

Jag tycker att vi borde fundera mindre och inte vara så ängsliga

– Blir det inte bra så gör man något annat. Jag tycker att vi borde fundera mindre och inte vara så ängsliga. Det bästa jag vet är färger, mönster och glada tapeter. När vi flyttade in fanns redan det här köket som var nytt och svindyrt. Men det var vitt och när något är vitt så vill jag kasta ut det. Men det känns ju inte hållbart att kasta ut ett nytt kök. I stället planerar jag att lacka om luckorna. Och mer hyllor, jag vill plocka fram mitt fina porslin. Jag har alltid älskat porslin och fick massor av min mamma, som tyckte att det var viktigt att samla ihop till en fin servis. Den ska få synas och inte stå gömd i ett skåp med glasluckor. Det är även viktigt för mig att ha ett hem där barnen kan få sätta upp sina teckningar på en meters höjd på väggen med ett tjockt häftstift. Det är skitsamma. Är de nöjda så är jag det.

"I ett hus behövs plats att drömma"

Den totalt 290 kvadratmeter stora trävillan i Oskarström utanför Halmstad har renoverats utan tankar på raka linjer och perfekta kanter. Ett hus med själ, berättar My, som föll handlöst för den imponerande äppelträdgården där vissa träd är så gamla som sextio år. Ett hem som andas med fiskbensparkett på entréplan och golv av gamla plankor som har målats i turkost av My på övervåningen. På vinden väntar ett nytt drömprojekt. En magisk yta med plankgolv, potential och rustika bjälkar i taket. Kanske en plats att bara hänga, eller ett fantastiskt sovrum med öppen spis. För i ett hus behövs plats att drömma, menar My och säger att utan ett projekt så stannar livet.

Soffbordet är egensnickrat av furu från barnens farfars skog. Taklampa från Ikea. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin
I fönstret hänger pepparkakorna på rad, en för varje familjemedlem. Foto: Kristin Lagerqvist @krickelin

– Ibland kan jag säga till barnen: ”Vill ni byta rum?” Sedan byter vi plats på alla saker och får nya rum, utan att behöva köpa en massa nya saker. Lykke är den i familjen som är mest intresserad av inredning. När mamma gick bort fick hon ta över ett gammalt furuskåp från sin mormor. Jag föreslog att vi skulle måla det i någon fin färg. Hon sa: ”Är du galen!? Det skåpet får absolut inte målas om för det är så jag minns mormor.” Många tänker att det är just i barnrummen man går bananas. Men så tänker jag om hela mitt hus. Varför ska allt se superstylat ut, medan barnens saker göms undan i deras rum? De bor ju här lika mycket som jag. Det ska ligga leksaker överallt. I stället har vi speciella städlåtar på ungefär fyra minuter. Det som inte är städat när låten är slut får ligga kvar.

My har tröttnat på det perfekta och tror att vi skulle tjäna på att säga fler sanningar. Som den om vad det innebär att vara en familj och att frukoststämningen en lördag morgon är allt annat än harmonisk. Att vakna för tidigt och vilja för mycket. Om optimistisk välvilja och en buffé av nybakat bröd, stekta ägg och juicer – och barn som demonstrativt skjuter tallrikar ifrån sig. Plötsligt hörs ”Bolibompa”-sången spela inifrån vardagsrummet och på en sekund sitter My ensam kvar vid bordet med dagens första kopp kaffe.

Foto Kristin Lagerqvist 

Styling Anna Bjelkholm 

Text Therese Lukic 

Hår och makeup Stay halmstad

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!