Jorden runt-buffé till vårens alla fester
Jorden runt-buffé till vårens alla fester Foto: © Chris Terry 2009

Jorden runt-buffé till vårens alla fester

Varsågod, en buffé av rätter till hela familjen komponerad av stjärnkocken och fyrabarnspappan Gordon Ramsay - som också ger sina bästa tips till mamas läsare.

GORDON RAMSAY

Ålder: 44.
Familj: Hustrun Tana, Megan, 12, tvillingarna Jack och Holly, 10, och Tilly, 8.
Bor: I södra London.
Gör: Kock, tv-profil, krögare, kokboksförfattare.

Hallå Gordon! Vad är ditt råd till oss mammor som har fullt upp att hinna med allt men ändå drömmer om härliga familjemiddagar?
– Det handlar om attityd! En bra kock använder sin fantasi och kreativitet för att skapa recept med hjälp av enkla, fina råvaror. God mat måste inte vara komplicerad. Jag vill att mina läsare, som faktiskt främst består av yrkesarbetande mammor, ska gilla att laga mat och ser ingen poäng i att skrämma bort dem med svåra recept som man försöker sig på en gång och sedan ger upp.

Lagar du mat med dina barn, eller fixar du helst middagen själv?
– Jag lagar mat hemma när det är något speciellt och gärna tillsammans med barnen, då får jag en chans att umgås med dem också.

Vad äter du när du känner dig hängig och behöver en energikick?

– Något kryddstarkt och fräscht piggar alltid upp! Men min absoluta favoritmat oavsett humör är en rätt som vi har serverat på min restaurang i Chelsea, London, sedan den öppnade. Det är en ravioli med hummer, lax och jätteräkor, kryddad med citrongräs och serverad med körvelsås. 

Hur ska man tänka när det gäller vardagsmaten i en familj?
– Ta gemensamt ansvar. Laga maten ihop, både vuxna och barn, sitt ner allihopa och njut av middagen. Gör det mesta av stunden ni har tillsammans, prata om dagen som gått, lyssna till varandra. Det behövs, varje dag.

Vad ser du för trender på mathorisonten?

 


– Att servera smårätter i stället för den traditionella trerättersmiddagen är en trend som bara växer. Många föredrar mindre smakportioner av olika rätter och smaker, snarare än en rejäl portion av en enda rätt. Det gäller även efterrätter.

 

 


Kan du ge ett enkelt tips i köket som verkligen gör skillnad?

 


– Det går inte att stressa fram något som har med mat att göra. Matlagning är som kärlek, det kräver tålamod och ansträngning. Lita på mig, du blir rikligt belönad för din tid, och din mat blir mycket godare. 

 

 


TILL RECEPTEN:

 

 

Marockanska filodegsrullar

 

 

Italiensk zucchini med prosciutto

 

 

Amerikanska buffalo chicken wings med gräslöksdipp

 

 

Vinbladsdolmar, Baba ganoush och tabbouleh från Mellanöstern

 

 

Spanska vitlöksräkor

 

 

Fransk hallontarte

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

5 nr av mama + ett hårkit från IDA WARG för 199 kr. Köp nu!